Dansk efterretningstjeneste: Udbygger samarbejde med torturstater


Foto fra udstilling på torturmuseum i Irak


Forsvarets Efterretningstjeneste (FE) har på det seneste udbygget samarbejdet med stater i Nordafrika og Mellemøsten til trods for, at lande i den del af verden er berygtede for at bruge tortur under afhøringer af fanger.

Følg localeyes.dk på Twitter - klik her og få nyhederne før de andre

Det fremgår af bemærkningerne til den lov om FE, der trådte i kraft tidligere på året. Det skriver Politiken torsdag.

Dermed følger FE i sporet på Politiets Efterretningstjeneste (PET), hvis tidligere chef, Jakob Scharf, allerede i en tale i 2007 sagde, at PET fandt det nødvendigt at samarbejde med notoriske torturstater som Egypten og Marokko for at bekæmpe terrorisme.

Også FE – der beskytter danske interesser mod terror i udlandet – begrunder sit udvidede samarbejde med kampen mod terror.

Dansk Institut mod Tortur, Dignity, er stærkt kritisk over for, at en stadig større del af Danmarks efterretningsarbejde nu hviler på oplysninger fra torturstater.

– I princippet har vi ikke noget imod, at danske efterretningstjenester samarbejder med lande i Nordafrika og Mellemøsten, hvis tjenesterne sikrer sig, at de ikke udveksler oplysninger fremkommet gennem tortur.

– Problemet er blot, at det i praksis er meget svært for PET og FE at verificere, at oplysninger fra disse lande ikke er fremtvunget under tortur. Derfor bør man afstå fra et sådant samarbejde, siger Therese Rytter, chefjurist i Dignity.

Både FE og PET undlader i mails til Politiken at svare konkret på, om de modtager eller bruger oplysninger fremkommet gennem tortur.

Derimod skriver FE, at oplysninger fra udlandet altid “valideres” af FE – blandt andet ved at sammenligne dem med den viden, FE allerede har. PET skriver, at det ligger “helt fast, at PET ikke kan, må eller vil medvirke til tortur”.

Ifølge internationale konventioner er det kun ulovligt at bruge torturoplysninger som bevis i en retssag. Derimod er det lovligt at bruge dem som led i en efterforskning, så længe man ikke selv har begået torturen.

/ritzau/