Topfolk i Google rasende: EU går efter søgetjenesten


Arkivfoto


Det politiske pres på Google stiger. EU-Parlamentet barsler ifølge flere internationale medier med en ikke-bindende resolution, der opfordrer til, at søgemaskineselskaber bliver adskilt fra kommercielle tjenester.

LÆS OGSÅ: Google-chef: Slår verdensrekord med spring fra 41,4 kilometers højde
LÆS OGSÅ: Anklage: Luksus luder dræber Google-chef med heroin
Ifølge nyhedsbureauet Reuters nævnes Google ikke direkte i resolutionsudkastet, men den amerikanske it-gigant er altdominerende på det europæiske marked for søgemaskiner på internettet.

EU-parlamentarikere er i stigende grad utilfredse med Googles store indflydelse på internettet og har forsøgt at finde frem til måder, hvorpå man kan indskrænke selskabets magt.

Parlamentet kan ikke selv fremsætte lovforslag eller for den sags skyld tvinge selskaber til at lade sig opdele. Men selvom der er tale om en ikke-bindende resolution, vil det medvirke til at øge presset gevaldigt på EU-Kommissionen og konkurrencekommissær Margrethe Vestager for at skride til handling over for Google.

Selskabet kritiseres i forvejen for blandt andet sin indsamling af private data og for at spekulere i sine skattebetalinger. Desuden kører en konkurrencesag i EU med Google i centrum på sit femte år.

Financial Times har forgæves forsøgt at få en kommentar fra Google til historien.

Den britiske avis skriver dog, at ledende personer i selskabet menes at være rasende over udsigten til, at parlamentarikerne vil opfordre til at splitte selskabet op. Google fik angiveligt nys om resolutionen, da en parlamentariker tog kontakt til selskabet for at høre dets mening.

Den endelige ordlyd i resolutionen ventes at falde på plads tidligt i næste uge og skal efter planen til afstemning torsdag. Udkastet har opbakning fra de to store grupper i parlamentet, S&D og EPP, skriver Financial Times.

/ritzau/