Arkivfoto
Anklager Sidsel Jessen-Klixbüll kræver, at fire kvinder skal idømmes henholdsvis 60 dage og tre måneders fængsel for politisk motiveret hærværk.
De fire kvinder er mødt op i Københavns Byret mandag, hvor de er tiltalt for hærværk mod flere bygninger og offentlige institutioner.
Ved første øjekast ser kvinderne vidt forskellige ud.
En er karseklippet, en anden har stort gråt hår med antydning af dreadlocks, en fjerde har næsten sort hår med solbriller siddende i håret, mens en fjerde er helt blond.
Aldersmæssigt er de mellem 24 og 50 år gamle. Men én ting har de til fælles. De er alle tiltalt for at have koordineret og deltaget i “systematisk eller organiseret” hærværk i København.
Det bør udløse fængsel, mener Sidsel Jessen-Klixbüll.
Hun procederer for, at tre af kvinderne skal idømmes 60 dages fængsel eventuelt som en kombinationsdom, hvor en del af straffen bliver betinget.
– Det er bevist, at de fire tiltalte har været med til at planlægge og koordinere hærværksaktionen, siger hun.
– De har ønsket, at den her aktion skulle blive så stor som mulig for at fremme deres politiske budskab, lyder det fra anklageren.
Den fjerde kvinde er ifølge anklageren hovedpersonen bag hærværksaktionen.
Den 50-årige SD var “initiativtager og mest aktiv”, lyder det fra anklageren, som derfor kræver en straf på tre måneder bag tremmer.
Det var natten til 19. september 2012, at de fire kvinder – ifølge anklageren – i samarbejde med 10 andre aktivister blandt andet kastede maling mod politiets biler og malede graffiti på husmure.
“Fuck kapitalisme” var et af budskaberne, der blev skrevet med orange spraymaling på Nordeas facade i Gormsgade på Nørrebro.
Sidsel Jessen-Klixbüll procederer også for, at de fire kvinder får en tillægsbøde på 10.000 kroner hver.
– Hærværk med omkostninger for det offentlige skal også have omkostninger for en selv, lyder begrundelsen fra anklageren.
Elleve tilhørere er dukket op til dagens retsmøde. De kommer drypvis ind i salen, efter at mødet er gået i gang.
De fire kvinder nægter sig skyldige og har ikke villet udtale sig om hovedforholdet under retssagen.
/ritzau/