Enhedslisten presser på med krav om at bevæbne kurdere


Foto: Kurdiske soldater i Kobani


Frygten for en massakre på kurdere i den syriske by Kobani får nu Enhedslisten til at hasteindkalde udenrigsminister Martin Lidegaard (R) til et samråd.

LÆS OGSÅ: TV fra Kobani: Kurdere kæmper hus for hus mod IS
– Hvis udenrigsministeren seriøst mener, at Danmark skal bekæmpe IS (Islamisk Stat, red), så skal han handle nu. Indbyggerne i den kurdiske by Kobani står over for en massakre, hvis ikke fremrykningen stoppes. Der er akut brug for våben til kurderne og pres på Tyrkiet for at stoppe samarbejdet med IS, siger Enhedslistens forsvarsordfører, Nikolaj Villumsen.

Styrker fra Islamisk Stat (IS) har i flere uger forsøgt at indtage Kobani og beskød mandag byen tæt på grænsen til Tyrkiet med tungt artilleri.

Kurdiske styrker kontrollerer fortsat byen, men ifølge Syriens Observatorium for Menneskerettigheder, der overvåger krigens gang i Syrien, har IS erobret tre distrikter. Flere end 180.000 er flygtet fra regionen omkring Kobani mod Tyrkiet. Kurdiske styrker har beordret alle civile til at forlade Kobani.

– Enhedslisten har siden angrebet begyndte for knap tre uger siden krævet handling fra udenrigsministeren. Det er blankt blevet afvist. Så sent som i onsdags afviste alle andre partier Enhedslistens forslag om at udvide våbenstøtten til også at gælde kurderne i det nordlige Syrien lige som Danmark allerede støtter i Nordirak. Nu truer en humanitær katastrofe.

– Jeg vil på det kraftigste opfordre udenrigsministeren til at handle. Vi er vidne til etnisk udrensning, og Danmark bør ikke sidde dette overhørig, siger Nikolaj Villumsen.

Enhedslisten er det eneste parti i Folketinget, som ikke støtter regeringens beslutning om at sende danske kampfly til Irak, hvor de skal deltage i kampen mod IS.

I flere europæiske hovedstader demonstrerede kurdere mandag mod Islamisk Stat. I Danmark samledes en gruppe herboende kurdere i lufthavnen i Kastrup for at markere deres modstand over for den militante bevægelse, der har erobret områder i både Irak og Syrien.

/ritzau/