Arkivfoto
Han er velintegreret. Han taler dansk. Kæresten er dansk, og han har haft en stribe forskellige job.
Men Elias Karkavandi, der er iransk statsborger, er fredag i et varmt retslokale i Østre Landsret blevet konfronteret med sin fortid som lovovertræder.
Han blev i 2005 udvist i 10 år. Han havde været vagt for hashhandlerne i Christiania, hvilket gav en straf på fængsel i et år og seks måneder.
Udvisningen til præstestyret kan dog ikke blive til virkelighed, og derfor har han i adskillige år levet på såkaldt tålt ophold.
Indgrebet ophørte dog i januar, da en dommer i Københavns Byret sagde stop og ophævede udvisningen.
Men den afgørelse er anklagemyndigheden utilfreds med, og fredag måtte Elias Karkavandi derfor sammen med sin kæreste tage plads på en bænk i landsretten og igen lytte til uddrag af betænkninger, domme og juridisk litteratur.
– Selvfølgelig kommer der et tidspunkt, hvor nok er nok. Vi synes bare ikke, at det er nu, siger senioranklager Dorthe Vejsig.
– Hvorfor skal han stilles bedre end andre udviste, spørger hun.
Loven siger, at en udvisning kan ophæves, hvis der er sket væsentlige ændringer i udlændingens liv, men det er ikke tilfældet, mener hun.
– Han er ikke gift, og han har ikke børn, lyder det.
Netop tiden, der er gået, er et vigtigt argument for Karkavandis advokat, Christian Dahlager.
– Han er blevet stærkt integreret i det danske samfund, konstaterer advokaten. Men de mange år på tålt ophold – hvor man ikke må gifte sig og ikke må tage et egentligt arbejde eller uddanne sig – har gjort det vanskeligt for Karkavandi at gøre mere.
En ophævelse af udvisningen er både saglig og rimelig – også sammenlignet med en anden sag, hvor Højesteret ophævede udvisningen af en etiopier, der havde begået røveri, mener advokaten.
43-årige Karkavandi er frustreret over at skulle leve på andres gode vilje, og derfor er han for eksempel ikke flyttet sammen med kæresten, fortæller han retten.
Tidligere har han arbejdet i entreprenørselskabet Logik & Co., og for tiden er han vikar i et andet byggefirma.
Landsretten træffer afgørelse 3. oktober.
/ritzau/