Arkivfoto
Oprydningen efter oversvømmelserne på de københavnske veje oven på skybruddet natten til sidste søndag blev ikke forsinket som følge af et politisk spil om det fremtidige beredskab.
Det siger beredskabschef Jakob Vedsted Andersen, Københavns Brandvæsen, efter at Centralforeningen for Stampersonel (CS) har rejst kritik af brandvæsnets indsats under og efter skybruddet 31. august.
– Vi har et system, der skal revideres, men som blev fulgt til punkt og prikke under det seneste skybrud. Så hvis CS vil påstå, at der er en rivalisering på området, fordi vi vil overtage hele beredskabsområdet, så må det stå for deres helt egen regning, siger han.
CS, der repræsenterer redningsfolkene i Beredskabsstyrelsen, langer også ud efter brandvæsnet, fordi der søndag morgen blev tilkaldt akut beredskab med stor pumpekapacitet fra Jylland, som først blev sat i arbejde flere timer efter ankomsten til København.
Men den kritik er ifølge Jakob Vedsted Andersen “helt, helt forfejlet”:
– Man kan kalde det rettidig omhu. Kommer der flere skader i sådan en situation, så gælder det om at have nok kapacitet, så man ikke skal vente i flere timer, før beredskabet kommer fra Jylland, siger han.
Københavns Brandvæsen fastholder, at man ikke kunne pumpe vandet væk fra byens veje hurtigere, end det skete, fordi kloakkerne og de underjordiske regnvandsbassiner var fyldte.
På den anden side hævder CS, at vandet blot kunne have været pumpet ud i hovedstadens havn.
Men det gjorde brandvæsnet allerede, “hvor det var muligt”, fortæller beredskabschefen:
– Blandt andet pumpede vi vand fra Tivoli ud i havnen. Men ligeså snart man begynder at lægge slanger på tværs af de store veje i København, så giver det en masse infrastrukturelle problemer. Det kan ikke lade sig gøre overalt, siger han.
Ritzau har forgæves forsøgt at få en kommentar til striden fra Københavns overborgmester, Frank Jensen (S), men han ønsker ikke at kommentere sagen.
/ritzau/