Museum-drabsmand var fangevogter for gidsler i Syrien


Drabsmanden fra det jødiske museum i Bruxelles d.25 maj 2014


Et befriet fransk gidsel fortæller lørdag, at den mand, som er fængslet for at have dræbt fire mennesker på det jødiske museum i Bruxelles tidligere i år, var hans brutale fangevogter i Syrien.

Følg localeyes.dk på Twitter - klik her og få nyhederne før de andre

Nicolas Henin, der er journalist, skriver på magasinet Le Points hjemmeside, at Mehdi Nemmouche, som Frankrig har udleveret til Belgien, var hans islamistiske fangevogter fra juli til december 2013.

LÆS OGSÅ: Drab på Jødisk Museum: Drabsmand fanget på video
Henin var blandt en gruppe af journalister, som blev løsladt i april i år.

Han skriver om den 29-årige Nemmouche, at han havde tilbragt mere end et år i Syrien, hvor han var berygtet og frygtet for sin brutalitet.

– Når Nemmouche ikke sang, så torterede han, skriver Henin og fortsætter:

– Han var del af en lille gruppe (islamistiske) franskmænd, hvis besøg skræmte de omkring 50 syriske fanger, der sad i en celle tæt på.

– Hver nat begyndte slagene at regne ned i rummet, hvor jeg også blev afhørt. Torturen fortsatte hele natten indtil morgenbønnen, lyder det tidligere gidsels beskrivelse.

Frankrigs indenrigsminister, Bernard Cazeneuve, siger, at efterretningstjenesten har videregivet materiale til domstolene, som indikerer, at Nemmouche “kan have været vores gidslers fangevogter”.

En kilde i politiet fortæller, at de befriede gidsler genkendte Nemmouche på billeder, der blev taget efter hans anholdelse.

Ifølge Le Point har Henin og de øvrige gidsler tiet med deres viden for at beskytte andre vestlige gidsler i Syrien.

Nemmouche er fransk statsborger af algerisk oprindelse. Han skal den 12. september stilles for en domstol i Belgien anklaget for mord under angrebet på det jødiske museum den 24. maj.

Her skød og dræbte han et israelsk ægtepar, en belgisk mand og en fransk kvinde. Få dage senere blev han anholdt i den sydfranske havneby Marseille.

Henin beskriver Nemmouche som “en selvoptaget fantast, for hvem jihad omsider var en undskyldning for at tilfredsstille hans morbide tørst for berømmelse”.

– Han sluttede sig sandsynligvis ikke til den syriske kamp for et eller andet ideal, men på grund af mangel på anerkendelse, mener han.

/ritzau/AFP