Arkivfoto
Oprørsbevægelsen Islamisk Stat forsøger med likvidering af vestlige gidsler at sende et signal om, at gruppen er mere brutal og aktiv end al-Qaeda.
Det taler til fundamentalister i Vesten og de muslimske lande og giver Islamisk Stat bedre forudsætninger for at rekruttere nye medlemmer.
Det mener Naser Khader, mellemøstekspert og senior fellow ved tænketanken Hudson Institute i Washington, efter at Islamisk Stat sent tirsdag har offentliggjort en video, der angiveligt viser halshugningen af det amerikanske gidsel Steven Sotloff i Irak.
– Det officielle budskab i forbindelse med halshugningen er, at USA ikke skal bombe, men der ligger meget mere under det, siger Naser Khader.
– Det er også et signal til al-Qaeda og jihadister rundt i verden om, at hvis man vil være en del af jihadismen, så skal det være under Islamisk Stat, siger han.
Han peger på, at Islamisk Stat vælger at likvidere vestlige gidsler, fordi det skaber mest opmærksomhed.
– Tidligere var det en god indtægtskilde at udveksle gidsler, men nu har Islamisk Stat så mange penge, at de i stedet bruger gidslerne til at vise styrke, siger han.
Islamisk Stat blev dannet i de tidlige år af Irak-krigen og lovede troskab til al-Qaeda fra starten, men i starten af 2014 afsluttede al-Qaeda alle forbindelser til gruppen.
Naser Khader vurderer dog, at Islamisk Stat først får monopol på jihadisme den dag, hvor oprørsbevægelsen vil være i stand til at udføre et terrorangreb i Vesten, som vil give genlyd.
– Det er deres ambition, og det er også derfor, at de er aktive med at rekruttere vesterlændinge, fordi det er nemmere at udføre et terrorangreb i vesten med et vestligt navn og pas, end hvis man hedder Mohammed Ali og har et irakisk pas, siger Naser Khader.
– Islamisk Stat vil tiltrække nye fundamentalister. Det gælder ikke kun vestlige, men også fundamentalister fra andre nabolandene og for eksempel Afrika. Det, at de er så brutale og benhårde, og har erklæret et kalifat, virker som en magnet og tiltrækker mange nye, siger Naser Khader.
– Deres handlinger har givet jihadisme en slags renæssance, siger han.
/ritzau/