IS filmer halshugning af journalist


En amerikansk journalist, der forsvandt i Syrien for knap to år siden, er angiveligt blevet dræbt af den ekstremistiske, islamistiske gruppe Islamisk Stat, IS.

Like localeyes.dk på Facebook

Gruppen, der har erobret store områder i Irak og Syrien, har halshugget journalisten James Foley, viser en video, som er blevet lagt op på internettet med titlen “En Besked til USA”. IS siger i videoen, at amerikaneren er blevet dræbt, fordi USA er begyndt at bombe gruppen i det nordlige Irak.

Nyhedsbureauet Reuters har ikke umiddelbart kunnet få bekræftet, at det rent faktisk er Foley, der ses på videoklippet.

IS oplyser også, at gruppen desuden holder Steven Sotloff, en anden amerikansk journalist, til fange, og at den amerikanske præsident, Barack Obama, kan afgøre hans skæbne.

– Denne amerikanske statsborgers liv, Obama, afhænger af din næste beslutning, siger en maskeret mand i videoen.

James Foley blev kidnappet af bevæbnede mænd i Syrien i november 2012. Han var en erfaren korrespondent, der havde dækket krigen i Libyen, inden han tog til Syrien for at følge oprøret mod præsident Bashar al-Assads regime for blandt andet nyhedsbureauet AFP og mediet Global Post.

James Foleys familie har ikke hørt noget fra ham, siden han forsvandt. I en besked beder familien om tid til at “lede efter svar”.

Det Hvide Hus i USA arbejder på at verificere videoen.

– Vi har set en video, der påstås at vise drabet på den amerikanske borger James Foley begået af IS. Efterretningsvæsnet arbejder på så hurtigt som muligt at fastsætte videoens ægthed, siger talsmand i Det Hvide Hus Caitlin Hayden.

– Hvis den er ægte, er vi rystede over det brutale mord på en uskyldig amerikansk journalist, og vi udtrykker vores dybeste medfølelse med hans familie og venner, fortsætter hun.

/ritzau/Reuters