Kødmareridt: Bilka, Føtex og Rema 1000 er nu føjet til listeria-liste


Arkivfoto


Fødevarestyrelsens liste over butikker, der kan have solgt pålægsprodukter med listeriabakterier direkte videre til forbrugerne, voksede onsdag i takt med, at myndighederne fik større overblik.

Tilmeld dig nyhedsbrevet fra localeyes.dk - få breaking news og en daglig oversigt

Nu indeholder listen også Rema 1000-butikker samt flere butikskæder under Dansk Supermarked. Det drejer sig om Føtex, Bilka og Salling, der har modtaget produkter fra firmaet Delika.

Kødet i pålægget hos Dansk Supermarked stammer ikke fra Jørn A. Rullepølser, men i og med, at Delika har skåret pålægget på den samme maskine som kødet fra Jørn A. Rullepølser er blevet skåret på, er der risiko for såkaldt krydskontaminering.

Derfor er produkterne for en sikkerheds skyld trukket tilbage, oplyser Dansk Supermarked til Ritzau.

Derudover oplyser DFDS Seaways onsdag, at der er blevet solgt rullepølse fra Jørn A. Rullepølser i deres skibes tax free-butikker, og at der er blevet serveret rullepølse ved morgenmadsbuffeten om bord. Butikskæden

Odense Universitetshospital (OUH) har også serveret rullepølse fra Jørn A. Rullepølser på patienthotellet, hvor blandt andet gravide spiser. Listeria-bakterien er særligt farlig for gravide, syge og gamle, men er normalt ufarlig for raske mennesker.

Det vides endnu ikke, om den rullepølse, der blev serveret på OUH, var inficeret med listeriabakterien.

Statens Serum Institut (SSI) oplyser onsdag, at den forventer flere tilfælde af listeria med tilknytning til det aktuelle udbrud.

Fødevarestyrelsen blev allerede den 16. juli klar over, at de prøver, som den havde taget fra den lammerullepølse, der var trukket tilbage, viste samme type listeriabakterie, som var blevet fundet hos de smittede.

Men først mere end tre uge senere blev produktionen stoppet hos Jørn A. Rullepølser, og det har ført til kritik fra flere sider, blandt andet fra Enhedslistens og Forbrugerrådet.

/ritzau/