Offensiven fra den militante bevægelse Islamisk Stat (IS) har sendt op til 800.000 irakiske børn på flugt. Det skønner Red Barnets programdirektør i landet.
– Under krisen er næsten 1,6 millioner mennesker drevet på flugt. Det anslås, at halvdelen af dem er børn, siger Aram Shakaram fra Red Barnet til nyhedsbureauet NTB.
Fra byen Erbil i det kurdisk-kontrollerede Nordirak fortæller han om Mar Yousef-kirken, der er propfyldt med skræmte mennesker, som er flygtet fra de sunnimuslimske krigere fra IS. Og han fortæller, at han aldrig havde forestillet sig en tragedie af det omfang i sit hjemland.
– Denne situation er uden sidestykke og kom helt uventet. Siden juni er der dagligt kommet hundredvis eller tusindvis af mennesker. Folk, som er drevet på flugt én gang, har måtte flygte igen i takt med, at konflikten er forværret, siger han.
På bjerget Sinjar befinder der sig fortsat mellem 20.000 og 30.000 personer på flugt fra IS, skønner FN.
– Vi håber, at de undslipper, og at regeringen og parterne i konflikten vil oprette en humanitær korridor, siger Aram Shakaram.
Tusindvis af flygtninge har de seneste dage formået at slippe væk fra bjerget og flygte til sikre områder af Nordirak via Syrien. Ifølge FN er det lykkedes omkring 35.000 personer at bringe sig i selv i sikkerhed i den kurdiske Dohuk-provins. I alt menes 400.000 irakere nu at have søgt tilflugt i provinsen.
Amerikanske militærfly har i flere dage nedkastet mad og vand til de fortsat mere desperate personer på Sinjar-bjerget. Onsdag har den australske regering besluttet at bidrage til den humanitære indsats ved også at indsætte fly med nødhjælp.
De kurdiske, og i høj grad selvstyrende områder i det nordlige Irak, var længe anset for at være sikre, men den opfattelse har ændret sig under de seneste ugers offensiv fra IS. Amerikanske kampfly har gennemført enkelte luftangreb mod de militante i området.
/ritzau/NTB