Læger er afhængig af egen medicin


Medicin i forskellige varianter, udskrives i lange baner til patienterne på hospitaler og hos læger. Men det er ikke altid at medicinen havner der, hvor det er meningen.

Tilmeld dig nyhedsbrevet fra localeyes.dk - få breaking news og en daglig oversigt

Stadig flere læger, sygeplejersker og social- og sundhedsassistenter og er under tilsyn og behandling for misbrug af alkohol eller medicin, fortæller DR Syd.

– Sundhedspersonalet bliver typisk opdaget ved, at de er påvirket på arbejdet, medicin forsvinder eller læger udskriver recepter til sig selv, fortæller Susanne Sølvbjerg, misbrugsbehandler, Behandlingscenter Odense til DR Syd.

Antallet af sundhedspersonale med misbrug af alkohol eller piller er steget støt gennem de sidste mange år. Hvor der i 2007 var registreret 142 tilfælde, steg tallet således i 2013 til 240 personer.

Men det reelle tal er langt større, mener Finn Zierau, overlæge, Hvidovre Hospital. Cirka fem procent af befolkningen har et misbrug, og hvis man regner med omkring 60.000 læger og sygeplejersker, betyder det, at der er 3000 personer i sundhedsvæsenet med misbrugsproblem.

Læger, sygeplejersker og Sosu assistenter der bliver opdaget med et misbrug, bliver af embedslægen sendt i misbrugsbehandling. Behandlingen foregår for eksempel på Behandlingscenter Odense.

På centeret i Odense mærker man tydeligt stigningen af sundhedspersonale med misbrug.

– Førhen havde vi en eller to i behandling. Men nu er det mellem otte og ti, siger misbrugsbehandler, Susanne Sølvbjerg, til DR Syd.

Årsagerne til misbruget kan være meget forskellige. Oftest starter det med, at man lige snupper en sovepille for at hvile ud mellem to krævende vagter, eller man døjer med et fysisk problem, der kræver medicin. I andre tilfælde kan der være tale om stressrelaterede problemer, siger Susanne Sølvbjerg.

Hun forklarer, at de fleste ikke opfatter deres forbrug som et decideret misbrug. Udefra kan det da også være svært at gennemskue.

– Misbruget kan være svært at se hos den enkelte. De har gode jobs, god indkomst og hænger ikke ud på bænke rundt om. De ligner ganske enkelt ikke den typiske stofmisbruger, siger Susanne Sølvbjerg til DR Syd.

/ritzau/