Undersøgelse af fitnesscentre: Fandt lort på fitnessudstyr


Er du som 750.000 danskere medlem af et fitnesscenter, og ønsker du ikke nærkontakt med andres tarmbakterier, så bliv hjemme.

Mandag eftermiddag foretog metroxpress i samarbejde med analysevirksomheden Food Diagnostics en uanmeldt hygiejne-kontrol i hver filial i de store kæder Fitnessdk, Fresh Fitness og Fitness World.

Like localeyes.dk på Facebook

Hvert sted tog vi 16 podninger af træningsudstyret – otte for den generelle bakterieforekomst og otte for afføringsbakterier: e-coli.

På halvdelen af de otte overflader i Fitnessdk og Fresh Fitness var der afføringsbakterier på udstyret, og på tre ud af otte overflader i Fitness World.

I det sidstnævnte center viste der sig at være e-coli på håndtaget af en træningscykel, på grebet af en håndvægt og på en vægtstang, der blev brugt til brystmuskeløvelsen bænkpres.

I de to andre centre fandtes e-coli på en spinningcykels sæde og på træningsmaskinernes håndtag m.v.

Kun to af de i alt 24 test for den generelle bakterieforekomst viste et acceptabelt rengøringsniveau, vurderer Tonny Nielsen, procesteknolog og direktør, Food Diagnostics.

Han rynker eksempelvis på næsen af et “totalkim” på en million bakterier på en kvadrat­centimeter af en romaskines håndtag – og i, at der på halvdelen af de testede overlader var afføring.

– Både når det angår e-coli og generel forekomst af bakterier, viser disse 100 procent sikre test, at man kombinerer en lav rengøringsstandard med ringe personlig hygiejne og høje temperaturer.

Det fører til disse ulækre forhold. Der bør slet ikke være afføringsbakterier – da slet ikke i det omgang, siger han til metroxpress.

– Centrene bør indføre flere grundige rengøringsrunder dagligt. Medlemmerne må vaske grundigt hænder efter toiletbesøg, anbefaler han.

Morten Brustad, direktør i Dansk Fitness og Helseorganisation, hvor de alle tre store kæder er medlemmer, lover, at de vil se nærmere på problemet.

– Det er min opfattelse, at branchen generelt har stort fokus på rengøring og bruger betydelige ressourcer på hygiejne. Det konkrete tilfælde er naturligvis ærgerligt og det må man jo så se nærmere på. Faktisk er vi i branchen i dialog om udvikling af flere fælles høje branchestandarder på en række områder, siger Morten Brustad, direktør i brancheorganisationen Dansk Fitness og Helseorganisation (DFHO), hvor de alle de tre store kæder er medlemmer.

– Vi bruger over 100.000 kr. på rengøring dagligt. Vi tager det dybt seriøst og har ikke kendskab til at nogen er blevet syge som følge af mangelfuld hygiejne, siger direktøren i landets mest populære kæde, Fitness World, Per Lyngbak Nielsen.