Sæt kontanthjælpsmodtagerne under frivillig administration.
Sådan lyder reaktionen fra beskæftigelsesordfører Joachim B. Olsen fra Liberal Alliance efter Avisen.dk’s historie om, at fire ud af ti kontanthjælpsmodtagere må undvære medicin, fordi de ikke har råd.
Tilmeld dig nyhedsbrevet fra localeyes.dk - få breaking news og en daglig oversigtPå den måde kan man sikre sig, at pengene går til medicin og ikke mindre fornuftige udgifter, siger Liberal Alliance-politikeren.
– Jeg kan godt være med på, at man laver en ordning, hvor kommunerne tager en del af kontanthjælpen fra, så der er penge til lægeordineret medicin, siger han. Han understreger over for Avisen.dk, at det skal være en frivillig administration.
Den udmelding tager flere ordførere stærkt afstand fra.
– Det er jo et fuldstændig vanvittig forslag, siger Finn Sørensen, socialordfører for Enhedslisten til Avisen.dk.
Selv kalder han tallet “skræmmende højt”, og frygter, at det bliver endnu højere i takt med de mange forringelser for kontanthjælpsmodtagere.
– Liberal Alliance medvirker til at stramme reglerne for kontanthjælp, og så siger de oven i købet, at folk bare skal sættes under administration, siger han til Avisen.dk.
Løsningen er enten at sætte kontanthjælpen op, eller give bedre mulighed for gratis medicin og tandbehandling, mener Finn Sørensen.
Han vil nu konfrontere beskæftigelsesminister Mette Frederiksen (S) med problemet.
Også SF finder undersøgelsen bekymrende.
– Det er meget alvorligt problem hvis kontanthjælpsmodtagere ikke har råd til at købe den medicin, de har brug for, siger arbejdsmarkedsordfører Eigil Andersen til Avisen.dk.
Han mener imidlertid, at man først og fremmest bør se på, om mulighederne for at søge tilskud ved kommunen er gode nok, og om kommunerne i tilstrækkelig grad oplyser de ledige om muligheden.
Reglerne for tilskud fungerer, og der er hjælp at hente for en kontanthjælpsmodtager med højde medicinudgifter. Problemet er sandsynligvis, at folk ikke kender reglerne og deres rettigheder, lyder det fra Pernille Rosenkrantz-Theil, socialordfører for Socialdemokraterne og formand for Beskæftigelsesudvalget.
– Det understreger, at vi har en gruppe mennesker, som har brug for hjælp til at finde rundt i, hvad de har ret til, og hvad de ikke har ret til,” siger hun til Avisen.dk.
Løsningen er derfor, at svage ledige får tildelt en mentor, så de ikke skal henvende sig mange forskellige steder med problemerne.
Følg localeyes.dk på Twitter - klik her og få nyhederne før de andreDansk Folkeparti vil ikke forholde sig til problemet uden at kende de nærmere omstændigheder, for eksempel hvorvidt kontanthjælpsmodtagerne er i dialog med deres sagsbehandler om problemet.