Løkke: Jeg vil ikke være teknokrat-statsminister


Hverken statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) eller Venstres formand Lars Løkke Rasmussen (V) havde mange positive ord at sige om modstanderen ved det kommende valg, da de fredag talte ved Folkemødet på Bornholm.

I sin tale på Folkemødets hovedscene tegnede Helle Thorning-Schmidt et dystert billede af konsekvenserne af Venstres forslag om nulvækst.

Samtidig fastslog Thorning, at hvis selv Venstres næstformand Kristian Jensen offentligt siger, at han kan slå formand Lars Løkke ved en afstemning, så kan rød blok også.

Under et arrangement hos tænketanken Kraka fredag aften, som fandt sted i BLs Dome, gav Lars Løkke statsministeren igen med samme mønt – uden dog direkte at nævne Thorning ved navn:

– Jeg gider ikke være sådan en teknokrat statsminister, som får stukket et manuskript ind og så læser vi det højt. Det kan godt være, at der står det modsatte af det, vi gik til valg på, men vi læser det og smiler samtidig. Det gider jeg simpelthen ikke, siger Løkke og tilføjer:

– Jeg synes, vi har et ansvar for at sige tingene, som de er. Eller lad os bare trække lidt fra og sige som tingene, som de nogenlunde er, siger Løkke.

Dermed trækker oppositionens leder igen kritikken af regeringens løftebrud frem i vælgernes bevidsthed. Et emne som formentlig gang på gang vil blive taget op af blå blok i den kommende valgkamp.

Løkke kalder det samtidig for et falsk skel i dansk politik, når Thorning beder danskerne vælge mellem regeringens velfærd eller Venstres udgiftsstop.

– Tænk tre år tilbage. Dengang var Socialdemokraterne også i gang med at lave falske skel. Vil I have velfærd eller skattelettelser, lød det dengang, siger Lars Løkke Rasmussen med henvisning til et af de centrale stridspunkter i valgkampen i 2011.

– Uden at være polemisk kan man i dag konstatere, at hver en krone, jeg gav i skattelettelse er der endnu. Og der er endda kommet flere til.

– I forhold til millionærskatten er det rigtigt, at millionærerne har fået en skattelettelse. Men det var ikke helt sådan, millionærskatten blev solgt før valget.

– Det man er i gang med nu, er at lave de samme falske skel. Sidst hed skellet velfærd eller skattelettelser og nu kommer det til at hedde velfærd eller udgiftsstop, siger Lars Løkke Rasmussen.

Han ser ikke Venstres udgiftsstop som en hindring for en stor offentlig sektor, men tværtimod en forudsætning for, at der er råd til at finansiere velfærden.

/ritzau/