Danske regler om politiets efterforskning risikerer at blive tilsidesat, når politiet kaster sig ud i et tæt samarbejde med udenlandske myndigheder.
Den advarsel kommer fra advokat Henrik Garlik.
Aktuelt er han forsvarer i en straffesag i Aarhus, hvor udenlandsk og dansk politi har brugt fire agenter i forsøget på at bevise en handel om 200 kilo kokain.
Narkoen skulle ifølge anklageskriftet sendes fra Sydamerika til Danmark, og prisen blev aftalt til 43,5 millioner kroner.
En tysker, en colombianer og en dansker er tiltalt for at ville købe den store mængde.
Men de sælgere, mændene forhandlede med, var i virkeligheden politiets agenter. To af dem var indsat af det amerikanske narkopoliti.
Advokat Henrik Garlik føler sig ikke i stand til at kommentere detaljerne i den konkrete sag, fordi retsmøderne har været holdt bag lukkede døre.
– Men generelt har vi set flere tilfælde, hvor udenlandske myndigheders agenter ikke følger danske regler, siger han.
En agent deltager i en mistænkts kriminalitet, sådan at beviser kan lægges på bordet.
Ifølge retsplejeloven må en politiagent dog ikke fremprovokere en forbrydelse eller forøge den lovovertrædelse, som den mistænkte er i færd med. Og en civil agent må kun i meget begrænset omfang yde bistand.
Men i for eksempel USA er der anderledes frit spil for, hvad agenter må foretage sig.
– Konsekvensen af det internationale samarbejde er, at man i Danmark glider tilbage fra de betingelser, der står i retsplejeloven, siger Henrik Garlik.
– Der sker ikke en tilstrækkelig kontrol med, at USA og andre lande er bekendt med og følger de danske regler, mener han.
Østjyllands Politi har selv betegnet sagen som usædvanlig. Men de tre udenlandske agenter “har her i landet handlet under kontrol af danske politifolk,” har man forsikret i en pressemeddelelse.
I flere tidligere tilfælde har PET ligesom i den aktuelle sag arbejdet tæt sammen med det amerikanske narkopoliti, DEA.
En civil agent fra DEA overtrådte formentlig de danske regler, da han på skrømt forhandlede med en svensker om salg af narko for våben. Det konstaterede rigsadvokat Ole Hasselgaard, da forløbet blev diskuteret i Højesteret i januar.
/ritzau/
Leveret af Nyhedsbureauet Newspaq