Kriminalforsorgen stævnet: Fange blev udsat for tortur


    En usædvanlig sag går i gang i Østre Landsret mandag.

    Her er Kriminalforsorgen stævnet for at have krænket en dansk mands menneskerettigheder ved langvarig isolation og langvarige tvangsfikseringer, hvor han blandt andet blev nægtet vand.

    Det er Landsforeningen Krim, der hjælper den forvaringsdømte indsatte med sagen.

    Krim går efter at få Kriminalforsorgen dømt for at have krænket torturbestemmelsen og overtrådt den europæiske menneskerettighedskonvention i behandlingen af manden.

    Ifølge anklagen blev manden bortset fra nogle få måneder holdt isoleret i seks år.

    Han blev tvangsfikseret i op til flere døgn – en gang i fire døgn og 22 timer. Der er blevet brugt tåregas mod ham, fordi han ikke kom ud af sin celle, og han er blevet nægtet vand.

    – Han har været isoleret fra andre indsatte i næsten seks år og har været fastspændt i flere døgn på trods af, at Menneskerettighedsdomstolen har sagt, at fikseringer på kun tre-fire timer er ud over, hvad der er rimeligt, siger Claus Bonnez, formand for Landsforeningen Krim, til Ritzau.

    Han fortæller samtidig, at den indsatte blev sat i en såkaldt “rotationsordning”, så han blev flyttet fra fængsel til fængsel hver tredje måned.

    I en sag fra Frankrig er det blevet anset for nedværdigende og umenneskelig behandling af menneskerettighedsdomstolen.

    Det var også i forbindelse med denne ordning, at den indsatte blev udsat for tåregas.

    – En dag nægter han at gå ud af cellen. Han gør passiv modstand, men betjentene siger, at de vil bruge tåregas mod ham. Det synes han er spændende, så det går han med til.

    – Så begynder de at kyle tåregas ind til ham og undrer sig over, at han kan tåle så store mængder. Til sidste går de ind og henter ham. Han gør stadig ikke modstand, siger Claus Bonnez.

    De lange fikseringer, manden var udsat for, fik en læge til at advare Kriminalforsorgen om, at den indsatte ikke fik nok at drikke. Det risikerede at medføre “afvanding af kroppen med besvimelse til følge og i værste fald død”.

    Alligevel har en fængselsbetjent ved en anden fiksering på to døgn noteret, at den indsatte blev nægtet vand, fordi han var for “ophidset”.

    I 2009 blev manden erklæret for sindssyg og indlagt på et psykiatrisk hospital. Han er endnu ikke udskrevet.

    Retssagen varer i fire dage og hopper byretten over, fordi den er af særlig alvorlig og principiel karakter. Derfor begynder den i Østre Landsret.

    /ritzau/

    Leveret af Nyhedsbureauet Newspaq