Politiet er stadig ansvarlig for den jødiske privatskole Carolineskolen og det jødiske museum.
– Vi er vant til at løse de her slags opgaver, og vores soldater er gode til det. Det er ikke sådan, at de har kniven i munden. De står og smiler og siger goddag til folk, der går forbi.
– Jeg ser det som en normal del af gadebilledet i den situation, vi nu er kommet i, hvor vi skal have hjulpet politiet til at frigøre ressourcer, siger oberstløjtnant Steen Dalsgaard fra 2. Brigade på et pressemøde.
Han afviser at uddybe, hvor længe det vil stå på.
– Det afhænger af en politisk beslutning. Indtil videre har vi fået en opgave, der går frem til slutningen af første kvartal næste år.
– De er uddannet til at kunne de samme ting i bevogtningsregi, og vi har en politimand til at være leder på det opgavemæssige herinde, siger han.
Det er besluttet politisk, at i alt 160 soldater skal aflaste betjente ved grænsen og i bevogtningen af jødiske institutioner.
Ingen ved, hvor længe de bevæbnede soldater skal stå på gaden, men foreløbig er det altså frem til marts.
Pressemødet afholdes i Krystalgade i København, hvor den jødiske synagoge ligger. Det var her Omar el-Hussein i februar 2015 skød og dræbte vagten Dan Uzan efter at først at have dræbt filmmanden Finn Nørgaard.
Soldaterne har gennemført en intensiv træning de seneste fire uger.
– De har skullet lære, hvordan situationen er i Krystalgades gadebillede, eller hvor de nu står, så de forstår, hvordan verden er herinde.
– De har skullet lære nogle bestemte andre teknikker, som de har fået for at håndtere de situationer, som kan opstå herinde, siger Steen Dalsgaard uden at ville uddybe de teknikker nærmere.
Tanken om soldaterne vækker blandede følelser hos formanden for Det Jødiske Samfund i Danmark, Dan Rosenberg Asmussen.
Han er bekymret for, at det kan skræmme de forkerte personer væk fra de jødiske institutioner.
Rasmus Bernt Skovsgaard, vicepolitiinspektør fra Københavns Politi, forstår godt utrygheden.
– Jeg forstår, at folk kan føle sig lidt utrygge, når man er går fra at se civilklædte betjente til soldater i grønt tøj. Det kan jeg godt sætte mig ind i, siger han.
– Men relativt hurtigt vil det blive en del af gadebilledet, så man ikke tænker mere over det, siger han.
/ritzau/