Obama: Politiet må acceptere vrede over teenagedrab

Politiet i Ferguson i den amerikanske delstat Missouri må acceptere den frustration og vrede, der er opstået, efter at politiet lørdag skød og dræbte en ubevæbnet afroamerikansk teenager.

Tilmeld dig nyhedsbrevet fra localeyes.dk - få breaking news og en daglig oversigt

Det siger den amerikanske præsident, Barack Obama, efter fire nætter med voldelige demonstrationer i den amerikanske by.

– Der er aldrig en undskyldning for vold mod politiet. Der er heller ingen undskyldning for dem, der vil bruge denne tragedie som en undskyldning for vandalisme eller plyndringer.

– Men der er heller ingen undskyldning for politiet til at gøre overdreven brug af magt mod fredelige demonstranter eller at smide demonstranter i fængsel, der lovligt udøver deres ret til at demonstrere, siger han i en tale.

Natten til torsdag affyrede politiet i Ferguson, der er en forstad til St. Louis, tåregas og brugte chokgranater og røgbomber for at sprede flere hundrede demonstranter, der er vrede over, hvad de ser som et racistisk overgreb fra politiets side.

Der har været plyndringer, og 50 er anholdt siden weekenden.

Drabet på den ubevæbnede 18-årige Michael Brown har fået landsdækkende bevågenhed, og Barack Obama opfordrer nu myndighederne til at vise gennemsigtighed i deres arbejde med sagen.

– Det er nu tid til at hele. Det er nu tid til fred og ro på gaderne i Ferguson.

– Det er tid til en åben og gennemsigtig proces, så retfærdighed kan ske fyldest, siger præsidenten.

Barack Obama understreger samtidig, at han har bedt justitsministeriet og FBI om uafhængigt at efterforske sagen.

Det står endnu ikke helt klart, hvad der skete den lørdag, da Michael Brown døde.

Politiet siger, at den unavngivne betjent inden skyderiet kom i klammeri med teenageren, og at betjenten er indlagt på hospitalet med en hævelse i ansigtet. Den fik han, da teenageren forsøgte at tage hans pistol.

Øjenvidner har en anden historie.

Tilmeld dig nyhedsbrevet fra localeyes.dk - få breaking news og en daglig oversigt

Et øjenvidne siger til amerikanske medier, at han fulgtes med Michael Brown, og at den 18-årige rakte hænderne i vejret og ikke sloges med betjenten. Han fortæller, at politimanden skød Brown flere gange gennem hovedet og brystet.

/ritzau/Reuters