Exit fra rocker- og bandemiljøet er svært i praksis


Blot 37 rockere eller bandemedlemmer ud af 1759 i politiets søgelys har gennemført eller er aktuelt med i et exitprogram siden 2011, viser en ny rapport fra Justitsministeriets Forskningskontor, der kortlægger myndighedernes exit-indsats for rockere og bandemedlemmer.

Like localeyes.dk på Facebook

Rapporten viser, at indsatsen halter og “exit fra rocker- og bandemiljøet er svært i praksis”, skriver Justitsministeriet i en pressemeddelelse.

Justitsministerier Karen Hækkerup (S) konstaterer over for Berlingske, at det ikke går godt nok med programmet.

– Flere skal ind i exit-indsatserne, og indsatsen skal blive bedre for de personer, som er i programmerne. Kortlægningen er god, fordi den giver lejlighed til at stramme op og gøre tingene bedre, siger hun til avisen.

Samarbejdsaftalen om en exit-indsats udarbejdes med en person, der tilhører rocker- eller bandemiljøet, hvis vedkommende vurderes egnet og motiveret. Her beskrives blandt andet, hvad der tilbydes, og hvilke krav myndighederne stiller.

Et af problemerne er hvervningen, skriver Berlingske på baggrund af rapporten. For rockere og medlemmer af bander henvender sig typisk selv, hvis de vil ud af miljøet.

Også bureaukratiet omkring kontanthjælp til deltagerne, og det, at kommunerne ikke er klar til det tempo, som de akutte indsatser kræver, spænder ben for indsatsen, lyder det.

At der ikke har været mange igennem exitprogrammerne, overrasker ikke Annette Olesen, der er adjunkt i retssociologi ved Syddansk Universitet. Hun mener, at det især handler om penge.

– Rocker- og bandemiljøet er så struktureret, at det tilbyder et alternativt sikkerhedsnet. Og myndighederne skal tilbyde noget, der er i mindst lige så godt, hvis exitprogrammerne for alvor skal lykkes, siger hun til Berlingske.

/ritzau/ Tekst leveret af Nyhedsbureauet Newspaq