Ambulancen er for langsom: De frivillige hjælpere er hurtigere fremme


Arkivfoto


Frivillige akuthjælpere er hurtigere om at nå frem end ambulancerne på Langeland. Nu skal systemet udbredes til andre udkantsområder, skriver DR Fyn.

Et særlig gps-system med en app til frivillige akuthjælpere har betydet, at de i gennemsnit er fremme inden for fire minutter og klar til at yde førstehjælp. Det viser en evaluering af forsøget med akuthjælpere på Langeland, som bliver fremlagt for politikerne i Region Syddanmark i dag.

– Det er faktisk hurtigere end i nogle storbyer, siger Henrik Schakow, der er formand for akuthjælperne på Langeland, til DR Fyn.

Akuthjælperen, der har til opgave at hente en hjertestarter, er i gennemsnit fremme inden for knap seks minutter, og evalueringen konkluderer, at de frivillige har reddet både liv og førlighed hos langelænderne.

Det er vagtcentralen 112, der kontakter akuthjælperne og via gps kan systemet se, hvilke akuthjælpere, der er tættest på den nødstedte person. De bliver så bedt om at reagere.

– Vi har prøvet forskellige systemer, men det her er helt klart det bedste, for på den måde sikrer vi, at kun de hjælpere, der er tættest på, får besked på at reagere, siger Henrik Schakow.

Akuthjælperne er på to år rykket ud 716 gange. Det svarer til cirka en gang om dagen. Og Henrik Schakow er ikke i tvivl om, at de har reddet liv.

– Det skaber tryghed her på Langeland, når folk kan se, at vi har en meget hurtigere responstid end ambulancen, siger Henrik Schakow til DR Fyn.

Formanden for regionens akutudvalg, Thyge Nielsen (V), glæder sig over succesen med akuthjælpere på Langeland. Han forudser, at det vil være fremtiden i en lang række udkantsområder.

Region Syddanmark er på vej med et nyt system, der i højere grad end nu integrerer frivillige akuthjælpere i 112-alarmcentralen. Det forventes klar sidst på året.

– Vi har kun en begrænset mængde ressourcer, og selv om vi selvfølgelig forsøger at sikre en god dækning overalt, så er vores responstider i udkantsområderne nogle gange for lange. Her er akuthjælperne et virkelig godt supplement, siger Thyge Nielsen til DR Fyn.

Leveret af Nyhedsbureauet Newspaq