Politikere vil lytte til politiets lydfiler i Tibet-sag


Arkivfoto


Folketingets Retsudvalg vil vide, hvad der præcist foregik, da politiet under kinesiske statsbesøg i 2012 og 2013 greb ind mod diverse, protibetanske ytringer, herunder fratog folk deres tibetanske flag.

Tilmeld dig nyhedsbrevet fra localeyes.dk - få breaking news og en daglig oversigt

Udvalget har ifølge Jyllands-Posten bedt justitsminister Karen Hækkerup (S) om at oversende dokumentation for politiets radiokommunikation under episoderne: lydfiler, hvis de stadig findes, men båndudskrifter er også en mulighed.

Det siger udvalgsformand Karina Lorentzen (SF).

– Vi synes, at det ser mystisk ud, at så mange forskellige betjente uafhængigt af hinanden og uden nogen instruks ovenfra har besluttet at gribe ind.

– Det kan radiokommunikationen måske hjælpe med at forstå, forklarer Lorentzen om anmodningen, der har karakter af et spørgsmål til ministeren.

Udvalget traf den usædvanlige beslutning om at bede om politiets interne kommunikation efter et samråd torsdag, hvor Hækkerup under henvisning til forgængeren Morten Bødskov (S) sagde, at hun ikke kendte til, at nogen var “instrueret” i at gribe ind over for flag eller lignende.

Socialdemokraternes retsordfører, Trine Bramsen, kalder anmodningen fra udvalget for “et skråplan”.

– Jeg har aldrig hørt om det før, og jeg synes, at Folketinget går alt for langt, når man vil til at snage i politiets arbejdsredskaber på denne måde, siger hun.

For nylig fik en dansk Tibet-aktivist i byretten medhold i, at han blev udsat for ulovlig frihedsberøvelse under den kinesiske præsident Hu Jintaos statsbesøg i Danmark i juni 2012. Den sag har Københavns Politi valgt at anke.

Dermed kommer i alt seks sager om ulovlig frihedsberøvelse under præsidentbesøget til at køre en gang til. Fem andre Tibet-sympatisører, som ikke fik medhold i byretten, har nemlig allerede anket til landsretten.

/ritzau/

Leveret af Nyhedsbureauet Newspaq