Danske forskere: Sådan forsvarer planter sig

    Når insekter begynder at gnave en plante i sig, sætter de samtidig gang i et særdeles veludviklet forsvarssystem.

    Planter er nemlig i stand til hurtigt at tilpasse deres forsvar afhængig af, hvilken slags angreb de står over for.

    Indtil nu har ingen kunne forklare denne evne, men en flok danske forskere har ifølge Videnskab.dk haft held til at afdække hemmeligheden i et nyt studie.

    – Det er den molekylære opbygning af forsvarssystemerne, der muliggør denne fleksibilitet, vi nu har afklaret, fortæller professer Birger Lindberg Møller fra Center for Syntesebiologi ved Københavns Universitet til Videnskab.dk.

    Han er en af forskerne bag studiet, der netop er blevet offentliggjort i det anerkendte tidsskrift Science.

    Her bliver det slået fast, hvad der sker helt nede i molekylerne, når der frigives den giftige blåsyre, som mange planter bruger som værn mod angreb.

    Planternes indbyggede forsvar skal forhindre insekter og svampe i at ødelægge livsvigtige dele som spirer og frø.

    Derfor giver den nye forskning et vigtigt indblik i, hvordan planter for eksempel vil klare sig i en verden med klimaforandringer, mener Birger Lindberg Møller.

    Den vurdering deler lektor Ros Gleadow fra Faculty of Science ved Monash University I i Australien.

    – Der er et behov for at udvikle sundere og mere bæredygtige afgrøder, der udnytter gødning mere effektivt, og som er i stand til at tolerere ekstrem varme og kronisk tørke, siger hun til Videnskab.dk.

    – Studiet åbner for en ny måde at adressere det her problem på og lave afgrøder, der er mere sikre at spise. Jeg er meget begejstret for disse muligheder.

    /ritzau/