Enigt FN forlænger undersøgelse af syriske gasangreb

    FN’s Sikkerhedsråd giver torsdag et udvalgt panel endnu et år til at undersøge kemiske angreb i Syrien.

    Undersøgelsen skal nu være færdig i november 2017. Det skriver nyhedsbureauet AFP.

    Det sker, efter at alle medlemmer inklusive Rusland stemte for at forlænge mandatet for undersøgelsen. Formålet med undersøgelsen er blandt andet at placere skylden for en række kemiske angreb i det krigshærgede land.

    Den vedtagne resolution er nedfældet af USA og skal føres ud i livet af FN og Organisationen til Forbud mod Kemiske Våben (OPCW).

    Den fordømmer alle former for brug af giftige kemikalier som våben i Syrien.

    Resolutionen indeholder også en gentagelse af, at Syrien skal holde sig fra at producere, opbevare eller benytte kemiske våben.

    Frankrig og Storbritannien har flere gange bedt FN om at indføre hårde sanktioner mod Syrien for brug af kemiske våben. Men Sikkerhedsrådet har hidtil ikke taget affære.

    Den franske FN-ambassadør, Francois Delattre, siger, at der nu er taget et vigtigt skridt.

    – Dagens vedtagelse er vigtigt. Men vi har brug for tiltag, der stiller de skyldige til ansvar, siger han ifølge AFP.

    Den amerikanske FN-ambassadør, Samantha Power, siger ifølge AFP, at Sikkerhedsrådet må “arbejde for at sikre, at det får konsekvenser for dem, der bruger disse våben.”

    Hun henviser blandt andet til et angreb med klorgas i det østlige Aleppo.

    I panelets seneste rapport blev det beskrevet, hvordan Assad-styrets helikoptere kastede tøndebomber med klorgas over landsbyerne Qmenas, Talmenes og Sarmin.

    Syrien har underskrevet en konvention om kemiske våben i 2013. Landet er gået med til at overdrage sit arsenal af kemiske våben efter pres fra blandt andet Rusland.

    /ritzau/