Danmark er fortsat ikke klar til at åbne for kvoteflygtninge. Det mener udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg (V). Hun har derfor besluttet, at Danmark heller ikke skal tage imod kvoteflygtninge i 2018.
– Selv om vi har fået markant bedre styr på tilstrømningen, er vi stadig i den situation, at vi kæmper med at få integreret de mange flygtninge, der er kommet til Danmark i de seneste år.
– På trods af at flere flygtninge er kommet i arbejde, så er der stadig for mange, der ikke forsørger sig selv. Det gælder ikke mindst for kvinderne, hvor alt for få bidrager. Derfor har jeg besluttet, at Danmark ikke skal tage kvoteflygtninge i 2018, siger Inger Støjberg i en pressemeddelelse.
Folketinget vedtog sidste år en ny og mere stram kvoteordning, som blandt andet indebærer, at det er op til udlændinge- og integrationsministeren at fastsætte antallet af flygtninge, der hvert år skal genbosættes i Danmark.
Inger Støjberg har dog bred opbakning til beslutningen i Folketinget. Alle partier i blå blok samt Socialdemokratiet siger nej til at tage 500 kvoteflygtninge gennem FN’s system, som man gjorde tidligere.
Det bakker Socialdemokratiet fortsat op om, slår S-formand Mette Frederiksen fast under Folketingets åbningsdebat torsdag.
Det gør hun, efter at Liberal Alliances udlændinge- og integrationsordfører, Joachim B. Olsen, spørger hende til det.
– Integrationsudfordringen er stadig stor. Så til trods for et fald af antallet af asylansøgere, og til trods for at der ikke lige nu går flygtninge på Europas motorveje, så er integrationsudfordringen fortsat af en sådan karakter, at vi fastholder den position, vi har på kvoteflygtninge, siger Mette Frederiksen.
Socialdemokratiet har dog talt for at tage imod en mindre gruppe af de allersvageste flygtninge med handicap. Det gælder fortsat, tilføjer Mette Frederiksen.
De øvrige partier i oppositionen ønsker til gengæld, at Danmark igen åbner op for 500 kvoteflygtninge om året. SF’s formand, Pia Olsen Dyhr, siger:
– Kvotesystemet er det eneste retfærdige alternativ til det spontane asylsystem, som er årsag til at flygtninge sætter livet på spil i Middelhavet, mens de svageste efterlades under kummerlige kår i nærområderne.
De Radikales udlændingeordfører Andreas Steenberg siger:
– Det er for ringe. Vi taler om 500 af de allersvageste i verden. EU har fået bedre styr på de ydre grænser, så vi får ikke særligt mange flygtninge længere.
Ifølge Udlændinge- og Integrationsministeriet blev der registreret i alt 3500 asylansøgere i Danmark i 2017. Det er det laveste antal på ét år siden 2008.
Indtil 1. oktober 2018 er der registreret cirka 2600 asylansøgere i år. De foreløbige tal indikerer altså, at antallet forbliver lavt i 2018.
/ritzau/