Der skal holdes bedre styr på finanserne i Europa. Og stærkere tilsyn og flere medarbejdere er blandt løsningerne.
Sådan lyder det fra parlamentarikere fra flere forskellige politiske grupper til en debat om hvidvaskning i Europa-Parlamentet, hvor Danske Bank-sagen bliver nævnt igen og igen.
Flere efterspørger specifikt en europæisk myndighed, der kan hjælpe med at føre tilsyn.
– Hvidvaskning er et kæmpe problem, og finanstilsynene kan ikke klare det selv. Derfor er det vigtigt at styrke Den Europæiske Bankmyndigheds tilsynsbeføjelser, siger Petr Jezek fra den liberale Alde-gruppe.
Han understreger, at det er vigtigt, at der bliver ansat flere medarbejdere, der kan holde øje med finanserne.
Flere europæiske banker har brudt tilliden til folket, mener Jeppe Kofod (S) fra den socialdemokratiske gruppe (S&D). Derfor er der brug for mere samarbejde.
– Bankerne er blevet for store til at gå ned. Men de, der har ledt dem, skal stilles til ansvar. Vi skal kræve, at de ansvarlige aldrig kommer ind i bestyrelseslokalerne igen.
– Vi har brug for en institution, der kan føre tilsyn i sådanne sager. De europæiske myndighederne skal arbejde sammen. Det gør de ikke i dag, siger han.
Ludek Niedermayer fra den konservative EPP-gruppe ser alvorligt på problemerne med hvidvaskningsproblemer. Han mener dog ikke nødvendigvis, at en ny institution er løsningen.
Han peger på en styrkelse af nationale finanstilsyn.
– Vi er nødt til at handle. Men jeg er ikke sikker på, at vi skal have nye institutioner. Vi skal fokusere på at håndhæve de nuværende regler og styrke de svageste led i kæden, som tydeligt er meget svage, siger Niedermayer.
EU’s retskommissær, Vera Jourova, er også på plads i salen. Hun siger, at EU-Kommissionen er “dybt rystet over de seneste skandaler på bankområdet”.
Derfor understreger hun, at der ikke er tid at spilde. Hele EU skal arbejde hurtigt for at sikre integriteten i EU’s systemer, lyder det.
/ritzau/