Trump udskyder parade og tager til Paris

    Den amerikanske præsident, Donald Trump, fastslår, at han vil tage til Paris den 11. november frem for at være vært for en storslået militærparade i Washington.

    – Måske næste år, siger den amerikanske præsident om paraden, som Pentagon tidligere fredag meldte udskudt.

    I Paris vil Trump deltage i markeringen af Veteranernes Dag.

    Trump siger, at prisen på den militære parade, som han havde ønsket sig i Washington er for høj.

    Rob Manning, talsmand for Pentagon, siger, at militæret og Det Hvide Hus “er nået til enighed om at undersøge mulighederne i 2019”.

    Da Trump i juli sidste år overværede den årlige militærparade på Bastilledagen i Frankrig, vendte han hjem med et brændende ønske:

    USA’ skulle vise sine militære muskler i en militærparade så stor, at den ville overgå den franske parade på Champs-Elysees.

    Derfor satte han det amerikanske forsvarsministerium, Pentagon, i gang med at undersøge mulighederne for at realisere militærparaden i Washington.

    De første udmeldinger lød, at Trumps ønske ville blive opfyldt i november 2018 på en mærkedag for amerikanske veteraner.

    Unavngivne amerikanske embedsmænd har sagt til nyhedsbureauet AP, at paraden vil komme til at koste 92 millioner dollar. Det er mere end tre gange så meget, som Det Hvide Hus i første omgang havde estimeret som omkostninger for begivenheden.

    Omkring 50 millioner dollar vil skulle gå til militærfly, udstyr og personale i forbindelse med begivenheden. Hovedparten af det resterende vil skulle gå til sikkerhedsforanstaltninger, oplyste kilderne.

    Ifølge et notat fra Pentagon, der blev offentliggjort i marts, vil paraden blive gennemført uden bæltekøretøjer for at skåne vejene. I stedet vil paraden omfatte en stor flyveopvisning med adskillige overflyvninger af amerikanske kampfly.

    Trumps plan er blevet kritiseret af både demokrater og republikanere.

    Trump mener, at paraden vil “fremme den amerikanske ånd”.

    – Vi har et fantastisk land, og vi bør fejre vores land, sagde præsidenten tidligere i år til tv-stationen Fox.

    /ritzau/AFP