Danske brandfolk får våd hjælp fra oven i Sverige

    Antallet af naturbrande i Sverige er mandag faldet til 27. Det viser morgenens opdatering fra SOS Alarm, der driver 112 i Sverige.

    Dermed følger udviklingen de seneste dages tendens, hvor antallet af naturbrande falder om natten. Søndag morgen var der 43.

    I Ljusdal, hvor danske brandfolk har arbejdet i flere dage, er branden mandag morgen fortsat ude af kontrol, skriver tv-kanalen SVT på sin hjemmeside.

    Ifølge SVT er situationen i området mere rolig, efter at brandfolk i nogle hjørner af branden har haft held med sit arbejde. Branden betragtes dog stadig som ude af kontrol, oplyser kommunen til SVT.

    I løbet af natten har det regnet, men med det varme vejr i Sverige er regnen hurtigt tørret og fordampet, skriver SVT. Selv om flammerne igen er begyndt at sprede sig, sker det i et tempo, som brandfolkene har regnet ud på forhånd.

    – I løbet af i dag vil der ske en udskiftning i personalet. Vi er 150-160 brandfolk, der arbejder i området inklusive politi- og militærfolk, siger Robert Strid, som leder den samlede indsats i området.

    Det svenske beredskab har lavet indkvartering for de brandfolk, der er kommet til Sverige i netop Ljusdal.

    Ifølge operativ chef i Beredskabsstyrelsen Lars Høj Schou er det andet hold af frivillige danske brandfolk ankommet til området søndag. Mandag morgen er 18 af de 27 brandfolk fra det første hold på vej hjem til Danmark. Det skriver han på det sociale medie Twitter.

    Styringen med brandpersonalet i området er mandag overgået fra Ljusdal Kommune til områdets län – der svarer til et amt eller en region. Det oplyser lederen af Gävleborgs Län med titlen landshøvding, Per Bill, til det svenske nyhedsbureau TT.

    – Jeg er både stolt og lidt rørt over den hjælp, som vi har fået. Det er næsten sådan, at engelsk er blevet hovedsproget i vores stab. Vi har blandt andet eksperter fra Australien og USA, siger Per Bill ifølge TT.

    – Men man er jo stadig urolig. Jeg har aldrig set en brand så kraftfuld, siger landshøvdingen.

    /ritzau/