Syv indsatte døde i fængselsbrand i Irak

    Syv irakiske fanger er døde, efter at en brand brød ud i et fængsel i det nordlige Irak.

    Det oplyser lokale myndigheder i den kurdiske provins Duhok.

    En indsat, der er dømt til døden for medvirken til terrorvirksomhed, startede branden. Kort forinden havde den dømte overfaldet en vagt i et mislykket forsøg på at stikke af fra fængslet.

    Yderligere 12 fanger er blevet behandlet for røgforgiftning, oplyser myndighederne.

    Siden 2013 er 8861 personer i Irak blevet dømt for terrorrelationer, herunder er i alt 3130 personer dømt til døden.

    Det fremgår af dokumenter som en anonym embedsmand i landet tidligere på året videregav til det amerikanske nyhedsbureau AP.

    I januar sad 27.849 personer fængslet i Irak. Heraf var flere end 19.000 personer anklaget for relationer til den ekstremistiske gruppe Islamisk Stat eller til anden terrorvirksomhed.

    De sidste fire år er 250 af de dødsdømte fanger blevet henrettet. I alt fandt 100 henrettelser sted sidste år, fremgår det af AP’s dokumenter.

    Det høje antal indsatte har medført, at mange af de irakiske fængsler er blevet overfyldte.

    Der er ikke længere plads til de fængslede, og celler oprindeligt indrettet til to personer bruges nu til at huse seks indsatte.

    Røde Kors besøger jævnligt fængsler i Mellemøsten, og den internationale humanitære organisations direktør, Peter Maurer, har flere gange advaret mod netop overbelægning i fængslerne.

    – Torturen, de dårlige behandlingsmuligheder og de vedvarende dårlige forhold medvirker alle til, at mange indsatte bliver radikaliseret, udtalte Peter Maurer i marts i år.

    Sidste år advarede menneskerettighedsorganisationen Human Rights Watch desuden mod, at de irakiske myndigheder dømmer personer, der er anklaget for minimale relationer til Islamisk Stat, på samme vis som personer med de hårdeste terroranklager mod sig.

    /ritzau/