Farten er taget af medlemsflugten fra folkekirken

    Antallet af medlemmer af folkekirken fortsætter med at falde. Men faldet er ikke så voldsomt som de foregående år.

    Det viser nye tal fra Danmarks Statistik.

    I alt 15.318 meldte sig ud af folkekirken i 2017. Det er færre end i 2016, da tallet var oppe på 24.728 udmeldte.

    Kirkeminister Mette Bock (LA) glæder sig over, at der tilsyneladende er sket en opbremsning i flugten fra folkekirken.

    – Det er egentlig utroligt, at tre ud af fire danskere stadig er medlemmer af folkekirken. Ikke mindst i betragtning af, at vi har haft en indvandring, der har skabt nye store trossamfund i Danmark, siger hun.

    At tre ud af fire danskere bakker op om folkekirken viser ifølge kirkeministeren, at det kirkelige fællesskab stadig har noget at byde på:

    – Ud over et trosfællesskab så er folkekirken også et kulturfællesskab. Det er noget, mange danskere er glade for, siger hun.

    – Vi har senest set ved prins Henriks død, at folkekirken som ramme har kunnet noget og været med til at samle danskerne, siger Mette Bock.

    Tallene viser, at det især er borgere i hovedstaden, der melder sig ud af kirken. Bare 57,6 procent af københavnerne er medlem af folkekirken.

    Til sammenligning er medlemsandelen i Viborg Stift 84,6 procent.

    Det store antal udmeldelser i 2016 hænger muligvis sammen med en stor kampagne, som Ateistisk Selskab dengang stod bag.

    Foreningen lancerede hjemmesiden udmeldelse.dk, som skulle gøre det let for danskere at melde sig ud af det kirkelige fællesskab.

    Christian Thostrup Møller-Jensen, der er konstitueret formand for Ateistisk Selskab, mener, at antallet af udmeldelser i 2017 er lavere, fordi foreningen har ført en lavere profil sidste år.

    Han fortæller, at foreningen nogle gange støder panden mod muren, når en udmeldelse skal ekspederes på det lokale kirkekontor.

    – Om det er uvidenhed eller nogen, der bevidst modarbejder os, ved jeg ikke. Men vi har haft nogle sager, hvor ansøgerne har skullet vedlægge dåbsattest eller møde op personligt.

    – På trods af at kirkeministeren har præciseret, at en mail med oplysninger om navn og fødselsdag er fuldt ud tilstrækkelig, siger han.

    Christian Thostrup Møller-Jensen håber, at Kirkeministeriet eller landets biskopper vil præcisere reglerne over for de lokale kirkekontorer.

    /ritzau/