Kristian Jensen ser DF som et regeringsdueligt parti

    Dansk Folkepartis formand, Kristian Thulesen Dahl, har luftet ambitionerne om at komme i regering efter næste folketingsvalg.

    Han har endda udtalt, at en VDF-regering vil være den mest logiske, hvis det skal være.

    Bogstavlegen vil Venstres næstformand og finansminister, Kristian Jensen, ikke blande sig i. Men han kalder DF for et regeringsdueligt parti.

    – Ja, det er DF. Efter folketingsvalget i 2015 forhandlede vi med DF, om hvorvidt de ønskede at gå i regering. Det valgte DF at sige nej tak til, siger Kristian Jensen.

    Han er i weekenden til Venstres landsmøde i Vejle. Og Kristian Jensen kan konkludere, at størstedelen af Venstres bagland er enig med ham.

    Det viser en rundspørge, som Ritzau forud for landsmødet har sendt rundt til 870 byråds- og regionsrådsmedlemmer samt lokalformænd.

    260 har svaret. Selv om undersøgelsen ikke er repræsentativ, så giver den et fingerpeg om baglandets holdning.

    68 procent svarer “ja” til, at DF er regeringsduelig. 20 procent siger “nej”, mens 12 procent svarer “ved ikke”.

    Spørgsmål: Kristian Jensen, har DF altid været regeringsduelig?

    – De partier, som befolkningen vælger ind i Folketinget, er lige gode. Om man så ønsker at tage et regeringsansvar, er op til det enkelte parti selv, siger han.

    Spørgsmål: Men hvis DF kommer i regering, vil Kristian Thulesen Dahl måske være finansminister. Det hænger vel ikke så godt sammen med din position i regeringen?

    – Min position er ikke det afgørende for mig. Det vigtige for mig er, hvilken position Venstre har, og at Venstre kan sætte dagsordenen for Danmark.

    – Det næste logiske skridt for mig er, at jeg skal lave en finanslov. Ret meget længere end det, planlægger jeg ikke, siger han.

    Asger Møller Madsen, byrådsmedlem i Jammerbugt Kommune, anser ligeledes DF som regeringsduelig.

    – Fordi så bliver DF nok lidt nemmere at have med at gøre. Der er nogle fra DF, der kan have en grønnere profil end Venstre-folk.

    – Og vi kunne nok nemmere få DF med på nogle af de ting, vi kæmper for inden for landbruget, hvis de var med i regeringen. Jeg tror, det vil være nemmere at få nogle miljøpolitiske ting igennem, siger Asger Møller Madsen.

    Til gengæld er Rasmus Brandstrup Larsen, byrådsmedlem Holbæk Kommune, imod at danne regering med DF.

    – Jeg kan bare ikke på nuværende tidspunkt se, hvordan DF skal kunne indgå i en regering, når det grundlæggende er imod det tætte EU-samarbejde, siger Rasmus Brandstrup Larsen.

    Han kalder VLAK for den rigtige vej at gå:

    – Vi har et værdisæt, som vi i højere grad deler med hinanden end med DF.

    Skatteminister Karsten Lauritzen (V) vil hverken svare ja eller nej til spørgsmålet.

    – Men jeg vil sige, at jeg har et godt samarbejde med DF, siger Lauritzen.

    /ritzau/