Köln fejrer nytåret under massiv politibevogtning

    De har aldrig set noget lignende i Köln. Indbyggerne i den tyske storby i Nordhrein-Westfalen fejrer nytår, men denne gang er der en hidtil uset stor politistyrke i byen.

    Der er udkommanderet omkring 1500 politifolk for at hindre en gentagelse af sidste års kaos, da der blev begået seksuelle overgreb på hundredvis af kvinder i nytårsvirvaret ved byens banegård og ved pladsen ved den berømte domkirke.

    I dagene efter nytåret indløb der 1200 anmeldelser om tyveri og seksuelle krænkelser. Omkring 500 af anmeldelserne handlede om seksuelle overgreb, uden at politiet havde grebet ind.

    Denne gang er der ti gange flere politifolk på gaderne end for et år siden.

    – Indsatsstyrkerne er rigtig godt forberedt, siger Kölns politichef, Jürgen Mathies, ifølge det tyske nyhedsbureau dpa først på aftenen.

    Politiet har på forhånd meddelt, at dele af byens gader nær de centrale pladser vil være afspærret nytårsaften, og der er også installeret ekstra belysning på mørke steder.

    Lokalavisen Kölner Stadt-Anzeiger skriver, at aftengudstjenesten i domkirken sluttede klokken 20, og at masser af mennesker herefter strømmede ud på pladsen foran kirken.

    Men der var ikke meldinger om problemer.

    Vidner og kvinder sagde efter overgrebene for et år siden, at det overvejende var arabiske mænd af nordafrikansk oprindelse, der havde begået de mange overgreb og tyverier.

    Det var sket ved, at de i kaosset med larm og kanonslag havde omringet kvinder og stillet sig helt tæt med kvinden i midten. Herefter var kvinden blevet krænket.

    Flere fik også stjålet mobiltelefoner, punge og andet.

    Der er siden da faldet dom i 30 sager, tre af dem handlede om seksuelle overgreb.

    /ritzau/