Sundhedsplejerske: Det farlige i at droppe vaccine er glemt

    Far og mor kan have svært ved at huske, hvornår deres børn skal have en vaccine mod sygdomme som mæslinger og røde hunde. Det skyldes blandt andet, at de har travlt og har glemt, hvor alvorlige sygdomme der er tale om.

    For det lille stik er vigtigt for både barnet og andre børn, lyder det fra Else Guldager, der er sundhedsplejerske, ph.d. i sundhedsvidenskab og redaktør på sundhedsplejersken.dk.

    Derfor giver det god mening, at Statens Serum Institut sender breve til forældrene, så de bliver mindet om at tage en tur forbi lægen.

    – Det er en rigtig god idé at huske forældrene på vaccinationerne. Forældrene glemmer det, fordi de har travlt, siger Else Guldager.

    – Forældrene har heller ikke selv haft sygdommene, så de ved ikke, hvor slemt det er at have mæslinger. Det farlige er gået i glemmebogen. Man er ikke klar over, hvor alvorlige sygdommene i virkeligheden er, siger hun.

    Mæslinger kan have et ufarligt forløb med udslæt og feber. Det kan dog også føre til indlæggelser på hospitalet, betændelse af hjernehinderne og dødsfald.

    Statens Serum Institut har siden maj 2014 sendt brev til forældre, hvis deres børn har manglet en eller flere vaccinationer, når de fylder to år, 6,5 år eller 14 år. I alt er det ifølge DR løbet op i 221.000 breve om 186.000 børn.

    Danmark halter også efter både Norge og Sverige, når det kommer til at leve op til WHO’s mål om, at 95 procent skal vaccineres mod børnesygdommene.

    Konsekvensen er, at vi risikerer at se eksempelvis mæslinger blusse op.

    – Der kan opstå små epidemier. Vi lever i en global verden. Så tager du til Thailand med børnene, så kan de få mæslinger i Phuket. Folk rejser også til Danmark fra lande, hvor sygdommene er mere almindelige, siger Else Guldager.

    Hun er overbevist om, at de manglende vaccinationer ikke skyldes ond vilje eller et aktivt fravalg af vacciner fra forældrenes side.

    /ritzau/