Irakiske styrker indleder ny fase i kampe ved Mosul

    Irakiske styrker har indledt den anden fase af kampen om den østlige del af storbyen Mosul, som stadig kontrolleres af Islamisk Stat. Det siger en ledende officer fra hæren.

    – Dette er den anden fase i specialstyrkernes, sikkerhedsstyrkernes og politiets kamp for at befri Mosul, siger general Nejm Jabouri fra hæren i en lille landsby lidt nord for Mosul.

    Han siger, at tusindvis af mænd fra sikkerhedsstyrkerne – både politistyrker og soldater – nu er rykket ind i nogle af byens østlige distrikter. Her har der været stilstand i kampene i næsten en måned.

    Siden offensiven mod Mosul blev indledt for ni uger siden, har antiterrorstyrker vundet kontrol over en fjerdedel af storbyen. Byen er Islamisk Stats sidste større bastion i Irak.

    Men fremrykningen har været langsom og har kostet dyrt.

    En officer fra indenrigsministeriets elitestyrker siger torsdag i Mosuls Intisar-distrikt, hvor amerikanske soldater rådgiver hæren, at der sker langsomme fremskridt.

    – Vores styrker rykker nu frem. I de første fem eller ti minutter erobrede de 500 meter, siger officeren.

    En søjle af hvid røg steg op fra det sydøstlige distrikt – formentligt fra et luftangreb torsdag morgen. Der var samtidig kraftige skudvekslinger på den nordlige front, mens irakiske soldater uskadeliggjorde en bilbombe.

    Iraks premierminister, Haider al-Abadi, har lovet, at den irakiske regering vil have vundet kontrol over Mosul inden årets udgang. Et mål, der ikke bliver opnået.

    /ritzau/Reuters