Breve i hundredtusindvis minder forældre om misset vaccine

    186.000 børn har på et tidspunkt i løbet af de seneste år glippet en vaccination, og det har udløst et brev til forældrene.

    Siden maj 2014 har Statens Serum Institut (SSI) sendt 221.000 breve om børnene for at minde forældrene om, at børnene ikke har fået det planlagte stik. Det skriver DR.

    Brevene er blevet sendt afsted, når børnene mangler en vaccinen i SSI-systemet, når de er fyldt 2 år, 6,5 år eller 14 år.

    Vaccinerne, der er en del af det danske børnevaccinationsprogram, skal beskytte børnene mod sygdomme som røde hunde, mæslinger, stivkrampe, polio og fåresyge.

    Det halter dog med at få forældrene til at tage forbi lægen med deres barn, og ifølge SSI skyldes det særligt glemsomhed, når barslen og spædbørnsalderen er forbi.

    – En af de hyppigste årsager til, at børn ikke bliver vaccineret, er, at deres forældre simpelthen glemmer det, siger Camilla Hiul Suppli, læge ved SSI og forsker i tilslutning til vacciner.

    27 procent af de børn, der fyldte to år i ordningens første år fra maj 2014 til maj 2015, manglede en eller flere vacciner på deres fødselsdag.

    Tallet er endnu højere blandt de 6,5-årige, skriver DR. Her havde 42 procent sprunget mindst én vaccine over.

    Og brevene har tilsyneladende en effekt, viser opgørelsen fra SSI. Tydeligst kan det ses på den revaccination, som børn bliver anbefalet at få mod difteri, polio, kighoste og meningitis, når de er fem år gamle.

    Her er tilslutningen steget med 6,4 procentpoint blandt de 6,5-årige, når man sammenligner med de børn, der fyldte 6,5 år året før ordningen.

    Til gengæld kan der kun spores en minimal stigning blandt de toårige.

    Ud over glemsomhed er en af årsagerne til de missede vacciner, at forældrene simpelthen vælger dem fra.

    Men det er vigtigt at få sine børn vaccineret, slår Camilla Hiul Suppli fast.

    – Børn skal vaccineres, fordi det er den mest effektive og sikre måde, vi kan beskytte mod alvorlige sygdomme. Før vi vaccinerede mod mæslinger i Danmark, fik næsten alle danske børn mæslinger, og der var også børn, der hvert år døde af det, siger hun til DR.

    /ritzau/