Læger: Farligt at droppe lægeerklæring til ældre bilister

    Dansk Folkeparti har foreslået at afskaffe kravet om, at ældre bilister skal have en lægeerklæring for at fortsætte med at køre bil.

    Men det er for farligt at gøre det til et frivilligt valg at få tjekket køreevnerne, mener Tue Flindt Müller, der er formand for Lægeforeningens attestudvalg.

    – Man kan frygte, at nogle ældre patienter ville tænke, at det var ved at knibe lidt, men at de meget dårligt kunne undvære kørekortet og derfor ville holde sig væk fra lægen, siger han.

    Fra sin lægepraksis oplever han, at særligt de ældre med bopæl på landet frygter at miste muligheden for at komme rundt i bil.

    I dag skal alle danskere undersøges og have en lægeerklæring, når de fylder 75 år, hvis de altså vil beholde kørekortet.

    Denne undersøgelse er ifølge Tue Flindt Müller vigtig, fordi den får sorteret nogle af de farlige ældre bilister fra.

    De ville ellers være svære at udpege.

    – De mennesker, som man fanger, har jo sjældent selvindsigt i, at de er ved at blive ringere, siger han.

    – Jeg tænker på demente. Gruppen af demente lægger jo ikke selv mærke til, at de bliver dårlige.

    Hans erfaring er, at det netop er denne gruppe samt ældre med synsbesvær, som må fratages kørekortet efter undersøgelsen.

    På trods af den lægelige bekymring viser tal fra Danmarks Statistik, at ældre over 65 år ikke er højere repræsenteret end andre aldersgrupper i antallet af personskader i trafikken i 2015.

    Tue Flindt Müller mener dog ikke, at det er muligt at lave den sammenligning. Blandt andet fordi ældre bilister overordnet kører mere forsigtigt end yngre.

    Forslaget fra Dansk Folkeparti kommer, efter at partierne i blå blok er blevet enige om at hæve aldersgrænsen fra de nuværende 75 år.

    Den idé er Tue Flindt Müller langt mere positiv over for.

    – Jeg mener, at det er fornuftigt at sætte aldersgrænsen op, fordi vi i en højere alder gennemgående er mere friske, end vi var før i tiden, siger han.

    /ritzau/