Dansk-Cubansk Forening begræder Fidel Castros død

    Det cubanske revolutionsikon Fidel Castro døde fredag aften lokal tid i en alder af 90 år.

    Selv om Sven-Erik Simonsen, der er formand for Dansk-Cubansk Forening, ikke blev overrasket over dødsfaldet, var det en trist melding at vågne op til lørdag morgen.

    – Jeg blev ked af det, lyder det fra formanden.

    – Vi har jo vidst de sidste år, at han skulle dø. Men det er en sørgelig besked, fordi han har betydet så meget og betyder så meget for mennesker i hele verden, i Danmark og mig personligt.

    – Uanset hvor meget det har gået op ad bakke i kampen mod krig og social uretfærdighed, har Fidel stået der, gået der og kæmpet. Sammen med ham var der styrke og håb, siger han.

    Sven-Erik Simonsen har mødt den tidligere cubanske leder flere gange. Første gang i 1995, da Fidel Castro skulle holde tale i forbindelse med FN’s sociale topmøde, som Danmark var værtsland for.

    – Han har været en inspiration og styrke og varmet vores tro på, at den røde sag, vi tilsluttede os, var rigtig.

    – Det var været en støttepille i mit liv at vide, at så længe Fidel kæmpede, så var jeg med på holdet, og så skulle vi nok finde en vej frem, siger Sven-Erik Simonsen.

    Ifølge Sven-Erik Simonsen var det især Fidel Castros troværdighed, der gjorde ham til en populær skikkelse blandt cubanere.

    – Det kan godt være, at han ikke har haft ret i sine synspunkter, men han har altid troet på det, han har sagt, og gjort det, siger formanden.

    Det er imidlertid ikke alle, der ligesom Sven-Erik Simonsen var tilhængere af Fidel Castros styre.

    Castro er blandt andet blevet anklaget for at skabe et diktatur og holde politiske modstandere nede.

    Det giver formanden for Dansk-Cubansk Forening ikke meget for.

    – Det passer ikke. Det er notorisk fuldstændig forkert. De har haft valg i Cuba hvert femte år, og det har de haft siden 1974.

    – Der er alle mulige forskellige demokratier i verden. Derfor kan man ikke bare måle Cuba på, om de har et demokrati som i Danmark.

    – På nogle måder er det meget stærkere og mere ægte end det danske. På andre måder kan man sætte spørgsmålstegn ved det. Intet i verden er perfekt. Men at kalde det et diktatur er enten uvidenhed eller ondsindethed, siger Sven-Erik Simonsen.

    Fidel Castro overdrog magten til sin lillebror, Raul, i 2006 på grund af helbredsproblemer og trådte endeligt tilbage i 2008.

    /ritzau/