Australien har opgivet et forsøg på at udrydde den ødelæggende varroamide, der er en trussel for honningbier verden over.
Det skriver det australske nyhedsbureau AAP og nyhedsbureauet AFP.
Miden, der i årevis har dræbt honningbier over hele verden, blev opdaget i Australien i juni 2022 nord for storbyen Sydney.
Australske myndigheder har siden da ihærdigt forsøgt at få udslettet den. I den forbindelse er over 14.000 smittede bistader blevet ødelagt.
Den australske regering har lagt omkring 100 millioner australske dollar – cirka 450 millioner kroner – i forsøget på at udrydde miden.
Men onsdag erkender regeringen, at det ikke kommer til at lykkes. I stedet skal de australske biavlere vænne sig til at leve med midens eksistens.
– Den seneste stigning i antallet af registreringer (af miden, red.) har gjort det klart, at varroamiden er mere udbredt og har været her i længere tid, end vi oprindeligt troede, lyder det i en udtalelse.
Varroamiden kommer oprindeligt fra Asien. I 1980’erne begyndte miden at komme til europæiske lande – herunder Danmark.
Den er omkring en millimeter lang og knap to millimeter bred. Miden lever ved hæfte sig fast på honningbier og biyngel.
I Danmark har biavlere lært at håndtere varroamidens eksistens.
Det samme skal australske biavlere, siger Saul Cunningham. Han er miljøbiolog ved Australian National University.
– Varroamiden kommer til at forårsage betydelig økonomisk skade på landbruget, så det er afgørende, at vi fokuserer på, hvordan vi vænner os til livet med varroamiden, siger Saul Cunningham ifølge AFP.
/ritzau/