Færre børn vokser op på landet – forsker taler om det store farvel

    Nye tal viser, at stadig færre børn vokser op på landet.

    Det skriver Kristeligt Dagblad på baggrund af tal fra Danmarks Statistik.

    I 2023 bor 11 procent af børnene i Danmark i alderen nul til ni år på landet.

    Det tal er faldet fra 14 procent i 2010.

    – Det går hurtigt. Jeg mener, at det er en ret stor ændring, siger Lisbeth Harbo, chefkonsulent i Danmarks Statistik, om udviklingen.

    Det kommer til at få betydning for det fremtidige liv på landet ifølge Johannes Nørregaard Frandsen, forfatter og professor emeritus på Syddansk Universitet.

    – Afvandringen fra landet er foregået i årtier, men man kan godt sige, at vi er midt i det store farvel nu, siger han til Kristeligt Dagblad.

    Siden 2010 er antallet af børn i hver husstand i landdistrikterne ligeledes faldet.

    I syv ud af ti husstande bor der ingen børn. I 2010 var det i seks ud af ti husstande.

    Landsbylivet er en del af den danske kulturarv, og den del kan gå tabt, hvis ingen bliver boende på landet ifølge Johannes Nørregaard Frandsen.

    – Der ligger en enorm kulturarv i vores landsbyer med kirke, forsamlingshus og skole. Alene af den grund er det vigtigt, at der bor mennesker derude, så den kulturarv stadig er levende, siger han.

    – Med al respekt er kendskabet til natur større i landdistrikter end på Frederiksberg. Det betyder noget at være tæt på naturen til hverdag.

    Udtalelserne bliver bakket op af Henrik Dalum, formand i børne- og ungeorganisationen 4H, der har fokus på natur, dyr og madlavning.

    – Der er særlige værdier knyttet til landsbysamfundet, blandt andet hvad angår sammenholdet. Det er en æra, der er ved at forsvinde, når stadig færre børn vokser op på landet, udtaler han til mediet.

    /ritzau/