Retskrivningsordbogen kommer med kønsneutral opdatering

  Dansk Sprognævn rydder op i kønnede ord i den nye version af Retskrivningsordbogen.

  Det skriver Politiken.

  I den nye version af Retskrivningsordbogen, der kommer næste år, vil man ikke længere blot kunne slå ordene “handelsmænd” og “karrierekvinder” op.

  Ordbogen vil nu også indeholde ordene “handelskvinder” og “karrieremænd”.

  Dansk Sprognævn, der laver ordbogen, har gennemgået alle ord, der slutter på -mand eller -kvinde, for at undersøge, om de skal gøres neutrale eller have en kvindelig eller mandlig pendant.

  Seniorforsker i Dansk Sprognævn Margrethe Heidemann Andersen pointerer, at Retskrivningsordbogen ikke er blevet woke, men følger med den kønspolitiske agenda, hvorfor den nye version har fokus på ligestilling og kønsneutralitet.

  Politiken skriver, at også eksempler på, hvordan man bruger ordene, skal ændres i ordbogen. Blandt andet “beværte” og “fjante”.

  For nu står der, “hun beværtede gæsterne med kage og kage”, og “pigerne fjantede rundt”.

  Fremover vil “hun” blive erstattet med “de” og “pigerne” erstattet med “børnene”.

  – Der er ingen grund til, at vi gengiver stereotyper om, at kvinder fjanter og laver kaffe, og at mænd er voldsforbrydere, siger Margrethe Heidemann Andersen til Politiken og henviser også til eksemplet under verbet “anklage”.

  “Han blev anklaget for uagtsomt manddrab”, hvor “han” skal ændres til “de”.

  Ud over kønsneutralitet som fokuspunkt kommer der også yderligere ændringer. For eksempel vil “race” ikke længere blive brugt om mennesker, men kan bruges om hunde og heste, siger seniorforskeren til mediet.

  Retskrivningsordbogens digitale udgave bliver opdateret hvert år. Men der går mere end ti år imellem, at ordbogen kommer i en ny udgave, skriver Politiken.

  Dansk Sprognævn har også tidligere meddelt, at nævnet ikke længere vil anbefale danskere at bruge nyt komma i forbindelse med den nye ordbog.

  Reglerne er de samme som før, men anbefalingen om nyt komma forsvinder fra 2024.

  /ritzau/