Ældre med migræne har oftere et mere komplekst sygdomsbillede end yngre med migræne.
Det viser et nyt dansk studie, der retter fokus mod de over 60-årige i den hidtil mest omfattende kortlægning af migræne hos ældre.
Det skriver Nationalt Videnscenter for Hovedpine i en pressemeddelelse.
– Det samlede sygdomsbillede er ofte mere komplekst hos ældre end hos yngre. Det gør det vigtigt, at både patient og behandler har særlig opmærksomhed på at undgå og opdage eventuelle bivirkninger og utilsigtede hændelser.
Det siger læge og lægefaglig rådgiver ved Nationalt Videnscenter for Hovedpine Thien Phu Do i pressemeddelelsen.
I studiet beskrives en række faktorer, som gør behandling og diagnostik af migræne hos ældre mere kompleks.
Ældre med migræne oplever typisk hyppigere anfald, der dog er mindre intense. De har også oftere kronisk migræne end yngre, og de får oftere medicin for andre sygdomme.
Af disse grunde bliver ældre med migræne som regel frasorteret i kliniske afprøvninger af nye lægemidler, skriver Nationalt Videnscenter for Hovedpine.
Uden de ældre med migræne som en del af afprøvningen bliver det nemlig lettere at være sikker på, at den effekt, man ser i afprøvningen, skyldes lægemidlet og ikke andre faktorer.
– Ulempen er desværre, at vi dermed har mindre viden om, hvordan moderne migrænemedicin virker hos ældre.
– Vi bør ændre praksis, når vi laver studier, der afprøver medicin, så ældre i højere grad bliver inkluderet, siger Messoud Ashina, professor og overlæge fra Dansk Hovedpinecenter samt leder for Nationalt Videnscenter for Hovedpine.
Migræne er typisk værst for de ramte, når de er midt i voksenlivet.
Til gengæld oplever mange en bedring som ældre. Det gælder især for episodisk migræne, mens kronisk migræne oftere fortsætter senere i livet.
Men en del lever med migræne også som ældre. Af dem, der har migræne, er det omkring syv procent, der har migræne i 60-69-årsalderen, mens det er fire procent i alderen 70 år eller mere.
/ritzau/