Kommission vil lade toårig uddannelse afløse 10. klasse

    10. klasse skal afskaffes og erstattes af et toårigt uddannelsesforløb af mere praktisk karakter.

    Det er hovedbudskabet i de anbefalinger, som Reformkommissionen har samlet i rapporten Nye Reformveje 2 og onsdag præsenterer på et pressemøde i København.

    Det toårige forløb, som bærer navnet Højere Praktisk Eksamen (hpx), skal ifølge Reformkommissionen være vejen for de unge, der ønsker sig noget andet end det boglige gymnasium.

    – Uddannelsen, som en bestået afgangseksamen fra grundskolen giver adgang til, retter sig mod efterfølgende erhvervs-, erhvervsakademi- eller
    professionsbacheloruddannelser, men ingen uddannelsesvej er udelukket i forlængelse af en hpx, står der i rapporten.

    Der er i øjeblikket et stort politisk fokus på at få flere unge til at tage en erhvervsuddannelse. Det skyldes, at der kommer til at være mangel på arbejdskraft fremover på dette område.

    Ifølge Reformkommissionen har anbefalingerne om at omlægge ungdomsuddannelserne et potentiale til at øge den strukturelle beskæftigelse med mellem 2500 og 9500 personer, afhængig af hvor vellykket implementeringen af hpx-uddannelsen bliver.

    På hpx-uddannelsen skal de unge ifølge Reformkommissionens anbefalinger introduceres til blandt andet erhvervsuddannelserne via et formelt samarbejde mellem de forskellige uddannelsesmiljøer.

    Dimittender fra hpx-uddannelsen får bedre adgang til uddannelser på erhvervsakademier.

    Anbefalingen om at nedlægge 10. klasse er blevet erfaret af flere medier de seneste dage. En række politiske partier i Folketinget har på forhånd ytret modstand mod at gennemføre anbefalingen politisk.

    Reformkommissionen anbefaler i rapporten, at de tre gymnasieretninger, stx, htx og hhx, skal fortsætte som i dag. Dog med et øget fokus på boglige krav.

    Reformkommissionen, der har professor Nina Smith fra Aarhus Universitet som formand, blev nedsat i efteråret 2020 af den daværende S-regering.

    Den fik som opgave at foreslå løsninger på nogle af de mest komplekse udfordringer, som samfundet står over for.

    Kommissionen skal blandt andet pege på mulige forbedringer og mere fleksibilitet på ungdomsuddannelsesområdet. Her er fokus på de unge, der ikke får en uddannelse.

    Det var også Reformkommissionen, der sidste år foreslog, at en lang række kandidatuddannelser skulle halveres fra to år til et enkelt år.

    /ritzau/