Regeringen vil forbyde det cannabis-lignende HHC

  Sundhedsminister Sofie Løhde (V) vil forbyde det cannabislignende stof HHC i Danmark.

  Det skriver hun i en mail til TV 2.

  HHC – Hexahydrocannabinol – minder meget om cannabis og er lovligt at sælge og købe i Danmark. Men nu lægger flertalsregeringen op til, at det skal ændres.

  Ifølge sundhedsministeren skal politikerne reagere, når der kommer nye stoffer på markedet, “som viser sig at være farlige”.

  – Sundhedsstyrelsen vurderer nemlig, at HHC indebærer en alvorlig sundhedsrisiko og bør optages på bekendtgørelsen om euforiserende stoffer.

  – Derfor forbyder vi HHC, som kun tjener ét formål, og det er at blive anvendt som rusmiddel, lyder det fra Sundhedsministeren i mailen.

  HHC er fremstillet syntetisk og indeholder cannabinoider, lige som det forbudte stof THC. HHC blev fundet første gang i Europa i maj sidste år.

  Fra Enhedslisten lyder det, at man ikke bør forbyde HHC. Man skal i stedet sørge for oplysning og behandling til mennesker, der bliver afhængige af stoffet, siger retsordfører Rosa Lund (EL).

  Man ved nemlig fra andre euforiserende stoffer, at forbud ikke virker. Det stopper nemlig ikke folk i at tage dem, fortæller hun.

  Samtidig er det sværere at kontrollere, hvad der er i de produkterne med stoffet i, hvis det bliver gjort ulovligt.

  Bliver HHC forbudt, vil Danmark blive et af de første lande i Europa, der forbyder stoffet.

  Det er ulovligt at købe, sælge og besidde cannabis i Danmark – med undtagelse af medicinsk cannabis, der har været lovligt siden 2019. Det er primært det psykoaktive stof THC, der gør brugeren skæv ved indtagelse af cannabis.

  Mens regeringen overvejer at forbyde HHC, er der flere lande – blandt andet Tyskland og USA – der bløder op i forhold til borgernes brug af rusmidler.

  I Tyskland ser det ud til, at det bliver lovligt at være i besiddelse af op til 25 gram cannabis, mens det i flere amerikanske stater er lovliggjort til både medicinsk og fritidsforbrug.

  /ritzau/