Økonomer er overraskede over arbejdsmarkedets robusthed

    Arbejdsmarkedet skubber høj inflation og stigende renter til side og fortsætter med at bevise sin robusthed.

    Fra februar til marts faldt antallet af ledige således med 100 personer. Dermed var der i alt 81.300 ledige på det danske arbejdsmarked.

    Det er en udvikling, som kommer bag på en række økonomer. Det gælder blandt andre Kristian Skriver, der er seniorøkonom hos Dansk Erhverv.

    – Det er overraskende, at ledigheden falder, selv om renter er steget kraftigt, og der er vækstafmatning på de danske eksportmarkeder, siger han.

    – Det burde tage damp ud af de økonomiske aktiviteter, men det ser vi slet ikke i et omfang, som vi havde ventet. De samme tendenser har vi set i lønmodtagerbeskæftigelsen.

    Selv om udviklingen er marginal, mener Jeppe Juul Borre, cheføkonom hos Arbejdernes Landsbank, at arbejdsmarkedet viser “imponerende styrke”.

    – Det er voldsomt robuste tal, som strømmer ud fra arbejdsmarkedet. Samtidig slår beskæftigelsen rekorder, og stillingsopslagene ligger fortsat højt, siger han.

    Renterne og inflationen kommer dog i sidste ende til at få sin vilje. Det vurderer de begge.

    – Det vil smitte af på arbejdsmarkedet, og vi forventer, at beskæftigelsen falder i 2023, mens ledigheden stiger. Vi forventer dog en blød landing for dansk økonomi, siger Jeppe Juul Borre.

    Kristian Skriver uddyber, at vækstafmatningen på de danske eksportmarkeder ligeledes vil få ledigheden til at vokse i løbet af året.

    – Den mest udsatte branche er byggeriet, hvor de kraftige rentestigninger vil lægge en dæmper på aktiviteterne. Dertil er dele af fremstillingsindustrien også udsat på grund af vækstafmatning på de danske eksportmarkeder, lyder det.

    /ritzau/