Smitten med MRSA blandt slagtesvin er steget voldsomt. Og udgangspunktet for at bekæmpe den resistente bakterie er et helt andet, end det var for bare få år siden.
Men når bakterien har fået lov at stige eksplosivt, er det et politisk ansvar, mener miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen (V). Det er ikke fordi, embedsmændene har forholdt politikerne oplysninger.
Ministeren mener derfor ikke, at der skal “træffes foranstaltninger” mod embedsmænd, hverken i departementet eller styrelsen.
– Det er altid et politisk ansvar i Danmark, hvordan man håndterer situationer. Når der er sket en eksplosion fra 16 procent i 2011 til 68 procent i 2014 af husdyr-MRSA i slagtesvinbesætningerne, er det et politisk ansvar, siger han.
Esben Lunde Larsen har onsdag modtaget en redegørelse fra Fødevarestyrelsen, om hvorvidt anbefalinger fra forskere om MRSA-bekæmpelse er blevet holdt skjult for det politiske niveau.
Det er de ikke, konkluderer redegørelsen. I 2012 fik daværende fødevareminister Mette Gjerskov (S) nemlig besked om, at forskere fra DTU anbefalede at fokusere på den såkaldte avlstop i svineproduktionen.
Men anbefalingen var fjernet fra den rapport, Folketinget efterfølgende fik fra ministeriet.
Selv om Gjerskovs rolle fremhæves i den pressemeddelelse, ministeriet har udsendt om redegørelsen, så afviser Lunde Larsen at han forsøger at placere ansvaret hos den socialdemokratiske forgænger.
– Jeg er ikke ude på at pege fingre. Jeg er ude på at få løst problemet fremadrettet, siger ministeren.
– Det er den til enhver tid siddende minister, der er ansvarlig for, hvad der kommer fra ministeriet til Folketinget.
Gjerskov siger selv, at det var embedsmænd, der fjernede eksperternes anbefalinger fra rapporten, inden den blev sendt til Folketinget – uden at fortælle hende om det.
Regeringen er i gang med at gennemføre en plan til bekæmpelse af MRSA, som Folketinget vedtog sidste år, oplyser Esben Lunde Larsen.
Og så har han indkaldt en ekspertgruppe, der én gang for alle skal give svar på, om man skal sætte ind mod avlstoppen. Det mener Fødevarestyrelsen ikke, at man skal.
Den danske slagtesvinesektor eksporterer for omkring 60 milliarder kroner årligt.
/ritzau/