Det er frustrerende for hospitalsklovnene rundt om i landet, at der den seneste tid har været en række episoder, hvor personer har klædt sig ud som klovne og skræmt tilfældige mennesker i hele Danmark.
Klovnene kan direkte aflæse effekten på hospitalernes børneafdelinger, lyder det fra Kenneth Øhrberg, der er direktør for Danske Hospitalsklovne.
– Vi kan godt mærke, at der sker noget. Vi skal deale mere med frygten eller forbehold for klovnefiguren end normalt. Men det er ikke noget, der gør, at vi ikke kan arbejde, siger han.
I løbet af særligt den seneste uge har politiet fået adskillige anmeldelser om skræmmende klovne. Tendensen kommer fra USA og har spredt sig.
I Aarhus var to klovne nødt til at tage deres røde næse af og snakke med børnene. I Viborg havde nogle børn set en video på internettet og var blevet bange.
Det har fået Danske Hospitalsklovne til at reagere. Blandt andet har medlemmerne fået besked på at lade udklædningen blive i tasken til og fra arbejde.
– Nogle af vores klovne transporterer sig normalt til og fra hospitalerne iført kostume. En cykler gennem Fælledparken i klovnekostume, andre sidder i kostume i bilen.
– Der har vi simpelthen valgt at sige, at det skal vi holde en pause med. De skal klæde om på hospitalerne. Vi vil ikke have, at nogen forveksler os eller melder os til politiet, siger Kenneth Øhrberg.
Det er ikke nyt for klovne på hospitalerne at møde børn eller forældre, der er skeptiske eller decideret bange for klovne, men i løbet af de seneste dage er det taget til.
– Det har altid været et vilkår, at klovnen som figur har en dualitet. Den er både en humoristisk, en bedrøvet og jo også en uhyggelig figur. Derfor bruger vi den røde næse som verdens mindste maskering.
– Men vi kan godt mærke, at der kører noget i medierne. Vi synes, at det er rigtig ærgerligt og frygter, at det får en konsekvens for vores mulighed for at hjælpe børnene.
– Lige nu fortsætter vi dog på afdelingerne, som vi plejer, siger Kenneth Øhrberg.
/ritzau/