Den hollandske regering vil udarbejde en lov, der legaliserer såkaldt assisteret selvmord for folk, der føler, at “de ikke har mere at leve for”, men som ikke nødvendigvis er uhelbredeligt syge.
Det oplyser Hollands regering onsdag ifølge nyhedsbureauet Reuters.
Holland var det første land til at legalisere aktiv dødshjælp. Det skete i 2002. Men kun for patienter, der blev anset for at være ramt af uudholdelige smerter uden håb om behandling.
I et brev til parlamentet udtaler landets sundhedsminister og justitsminister, at detaljerne i loven fortsat mangler at blive udformet.
De oplyser samtidig, at folk, der “har en velovervejet opfattelse af, at de ikke har mere at leve for, under strenge og omhyggelige kriterier skal have lov til at afslutte livet på en måde, de finder værdig”.
Forslaget ventes at provokere kritikere, som mener, at praksissen med den hollandske dødshjælp allerede har udvidet grænserne for det, der oprindeligt var meningen med den.
Således gælder aktiv dødshjælp for folk med “ubærlige lidelser” ikke kun terminale patienter, men også folk med psykiske sygdomme og demens.
Det hollandske forslag kommer samme dag, som debatten om aktiv dødshjælp blussede op på ny herhjemme.
Det skete, som følge af at søfareren og forfatteren Troels Kløvedal i en ny bog fortæller, at han har ændret holdning til praksissen efter selv at være blevet ramt af den aggressive nervesygdom ALS.
Aktiv dødshjælp er forbudt i Danmark, men tidligere meningsmålinger har vist, at der i befolkningen er stort flertal for at lovliggøre praksissen.
I Holland er der udbredt støtte til aktiv dødshjælp blandt befolkningen. Antallet af sager er steget støt år for år, i takt med at flere patienter anmoder om hjælpen, og flere læger er villige til at udføre den.
I 2015 fik 5516 personer aktiv dødshjælp i Holland. Det svarer til 3,9 procent af alle dødsfald på landsplan.
Den hollandske sundhedsminister, Edith Schippers, tilføjer i brevet til parlamentet, at “fordi ønsket om en selvvalgt afslutning på livet primært opstår hos ældre, vil den nye lov være begrænset til dem”.
Hun nævner ikke nogen aldersgrænse, men tilføjer, at et assisteret selvmord skal udføres af en person med medicinsk baggrund.
Den hollandske regering håber at kunne udarbejde en lov i samråd med læger, etikere og andre eksperter ved udgangen af 2017.
/ritzau/