Palæstinensere vil have hjælp til opklaring af drab

    Det Palæstinensiske Selvstyre i Ramallah på den israelsk-besatte Vestbred vil byde det velkomment, hvis internationale grupper involveres i efterforskningen af drabet på veteranjournalisten Shireen Abu Akleh fra den arabiske tv-station al-Jazeera.

    FN’s Sikkerhedsråd fordømte lørdag enstemmigt drabet på den 51-årige journalist. Det skriver, at der er behov for en “øjeblikkelig, grundig, transparent og upartisk efterforskning”.

    Den 51-årige Akleh blev dræbt af skud onsdag, da hun dækkede uroligheder i Jenin mellem israelere og palæstinensere i Jenin på den nordlige del af Vestbredden. Det er uklart, hvem der affyrede de dræbende skud.

    Israels hær siger, at en foreløbig undersøgelse ikke kan afgøre, om hun blev ramt af en vildfaren kugle fra væbnede palæstinensere eller fra en israelsk skarpskytte, der sigtede på militante.

    Al-Jazeera hævder, at Israel dræbte tv-stationens “meget erfarne” journalist “med fuldt overlæg” og med “koldt blod”.

    Tusindvis af palæstinensere deltog i begravelsen af Akleh i Jerusalem fredag

    Andre journalister som var til stede, heriblandt en, som blev såret, siger, at israelske soldater åbnede ild mod dem. Det til trods for at de bar veste og hjelme mærket med ordet “PRESSE”, lyder det.

    Under begravelsen af fredag bar mange af de sørgende palæstinensiske flag. Det fik israelsk politi til at gribe ind. Og der var voldelige optrin under begravelsen.

    Israel forbyder palæstinensiske flag i det offentlige rum i Jerusalem og griber rutinemæssigt ind, hvis sådanne flag ses i demonstrationer eller optog.

    Tv-billeder viste, at Shireen Abu Aklehs kiste næsten blev tabt på jorden.

    /ritzau/Reuters.