Søren Pape undrer sig over hastværk i kampfly-aftale


    Et af de største offentlige indkøb i Danmarks historie venter forude.

    En aftale om at købe 27 nye kampfly af typen F-35 Joint Strike Fighter faldt torsdag på plads. Men forhandlingerne forløb underligt. Der var ikke tid til indvendinger.

    Sådan lyder det nu fra De Konservatives formand, Søren Pape Poulsen.

    – Det er et af de største offentlige indkøb i Danmarks historie, og derfor undrer det os også, at beslutningen absolut skulle træffes efter kun ét forhandlingsmøde af halvanden times varighed, siger Søren Pape Poulsen i en pressemeddelelse.

    – Vi bad om, at vi i det mindste kunne få et møde mere og se på sagen igen, men det blev afvist. Vi fik at vide, at vi kunne skrive under – ellers måtte vi forlade lokalet, siger han.

    Aftalen om den store investering blev indgået mellem regeringen, Socialdemokraterne, Dansk Folkeparti, Liberal Alliance og De Radikale.

    De Konservative forlod nemlig forhandlingerne i utide. Partiet mener, at Danmark med aftalen køber for få fly, og at finansieringen vil belaste Forsvaret for hårdt.

    – Aftalen udsulter Danmarks forsvar. Den stiller os ringere i forhold til Nato, den vil presse Forsvarets ansatte, den udsulter to ud af tre værn og skader alle tre, og den betyder nedskæringer på forsvarsområdet i fremtiden.

    – Jeg frygter, at vi kommer til at se kasernelukninger, og derfor ville vi have tilført Forsvaret de nødvendige flere midler, siger Søren Pape Poulsen.

    De Konservative har hele vejen fastholdt et ønske om, at Danmark køber 43 nye kampfly. Partiet mener, at det er nødvendigt for at kunne løse de samme opgaver, som de danske F-16-fly løser i dag.

    De Konservatives exit fra torsdagens forhandlinger er opsigtsvækkende, fordi partiet som et af de fire gamle partier traditionelt altid er med i forsvarsforligskredsen.

    /ritzau/