En fejl hos postvæsnet betød ifølge Bagmandspolitiet, at anken mod frifindelsen af syv bankfolk ankom en dag for sent.
Derfor afviste Vestre Landsret at behandle sagen, og den afgørelse har Højesteret onsdag stadfæstet. Bagmandspolitiet får altså ikke lov til at få sagen behandlet i landsretten.
Det er den såkaldte ebh-sag, det drejer sig om. Her var otte ledende bankfolk fra ebh bank, Sparekassen Kronjylland og Morsø Sparekasse tiltalt for kursmanipulation, mandatsvig og bedrageri.
Kursen på Keops Ejendomsobligationer og aktier i Vestjysk Bank var ifølge anklagen blevet kunstigt pumpet i vejret. Det skal have indbragt et udbytte på i alt cirka seks millioner kroner.
Desuden var mændene anklaget for bedrageri og mandatsvig til mere end 10 millioner kroner. Men Retten i Hjørring mente ikke, at de otte havde lavet en sammensværgelse om at begå kursmanipulation.
Derfor blev de frifundet. Den afgørelse besluttede Bagmandspolitiet sig for at anke for syv af bankfolkene.
Det skulle ske senest 15. juli sidste år. Ifølge medarbejderne hos statsadvokaten var brevene til de tiltalte gjort klar til afsendelse omkring klokken 14. De var blevet lagt i statsadvokaturens postrum, som de burde.
Medarbejderen mødte på vej ud postbuddet, som hun bad om at huske at tage den gule kasse, hvor brevene med anken lå, med. Herfra er det usikkert, hvad der er sket, men brevene kom altså ikke af sted til tiden til de tiltalte.
Bagmandspolitiet kaldte det over for Finans en bagatel, som skyldtes en fejl hos PostNord. Men forsvarsadvokaterne klagede til Vestre Landsret og bad om at få afvist anken. Det valgte Vestre Landsret at gøre i oktober.
Anklagemyndigheden mente ikke, det var rimeligt, og rigsadvokaten fik en tilladelse fra Procesbevillingsnævnet til at få afgørelsen for Højesteret, som altså stadfæstede afgørelsen.
Bagmandspolitiet vil nu undersøge, om der skal strammes op på procedurerne.
/ritzau/